Svjetski čelnici oduševljeni dogovorom Sjeverne i Južne Koreje: što se krije iza povijesnog susreta?

Obećanje sjevernokorejskog čelnika i predsjednika Južne Koreje da će službeno okončati rat dviju Koreja i denuklearizirati poluotok, nakon godine prijetnji koje su izazvale strah od novog sukoba,  pozdravljeno je širom svijeta.

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je sastanak čelnika Sjeverne i Južne Koreje, Kim Jong Una i Moon Jae-ina, priznavši da se radi o povijesnom summitu iako je izrazio dvojbe glede toga koliko dugo može trajati pozitivna diplomacija.

-Nakon mahnite godine lansiranja raketa i nuklearnih pokusa, sada se održava povijesni sastanak između Sjeverne i Južne Koreje. Događaju se dobre stvari, ali će vrijeme pokazati – napisao je Trump na Twitteru.

-Rat u Koreji će se završiti. Sjedinjene Države i njezini građani trebaju zaista biti ponosni na ono što se sada događa u Koreji- napisao je u drugom jutarnjem tweetu. Seul i Pjongjang još uvijek su tehnički u ratu jer je 1953. on okončan primirjem ali ne i mirovnim sporazumom.

Trump i Kim trebali bi se sastati na summitu vjerojatno krajem svibnja ili početkom lipnja.

Kina je također pozdravila susret na vrhu sjevernokorejskog čelnika i južnokorejskog predsjednika pohvalivši “njihovu odvažnost” i nazivajući “povijesnim trenutkom” njihovo rukovanje na crti razgraničenja koja dijeli poluotok.

– Kina pljeskom pozdravlja povijesnu etapu koju su označila dvojica čelnika, divimo se odvažnosti i političkoj volji koju su pokazali” te se “nadamo da će (događaj) uroditi pozitivnim plodovima – rekla je Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Japanski premijer Shinzo Abe je izrazio zadovoljstvo summitom korejskih čelnika istaknuvši kako se nada da će ga pratiti “konkretna djela”.

– Želim pozdraviti taj pozitivan korak u cjelovitom rješavanju pitanja u vezi sa Sjevernom Korejom”, rekao je Abe novinarima, ocijenivši summit “iskrenim razgovorom o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Iskreno se nadamo da će Sjeverna Koreja početi konkretno djelovati potaknuta ovim susretom i summitom na kojemu će sudjelovati Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja – dodao je.

– Ono što sam danas čuo iz Koreje i ono što sam doživio posljednjih dana na Balkanu trebali bi biti pozitivan podsjetnik svima: da nemoguće može postati moguće, i da to ovisi u potpunosti o dobro volji i hrabrosti pojedinaca -tvitao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

– NATO u potpunosti podupire političko rješenje tenzija u regiji.. A ja sam osobno vidio kako su duboke te napetosti kada sam nedavno posjetio Južnu Koreju i demilitariziranu zonu – rekao je na press konferenciji glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson pozdravio je pozitivni razvoj događaja na “povijesnom” summitu između lidera dviju Koreja, te dodao da Pjongjang sada mora provesti ono što je obećao i provesti konkretne korake prema denuklearizaciji.

-Pozdravljam najavu da će dvije Koreje raditi na kompletnoj, provjerljivoj i ireverzibilnoj denuklearizaciji Sjeverne Koreje, poboljšanju bilateralnih veza i smanjivanju graničnih tenzija -rekao je Johnson u priopćenju.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni tvitao je: “Budućnost je puna nepoznanica ali ovo je povijesni dan”.

Izvor: vijesti.hr

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.