Svibanj kreće putem kojim je trebao koračati travanj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Razdoblje u kojem je teško pouzdano prognozirati gdje će i kada pasti kiša, i hoće li uopće traje i dalje. Unatoč povremenoj naoblaci, posvuda će biti i sunčanog vremena, a još danas i iznadprosječne topline, kao rijetko kada u ovom dijelu svibnja. Jutros je na šibenskom području vedro i gotovo bez vjetra. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Rogoznici 18°C, u Šibeniku, Pirovcu i na Promini 16, u Vodicama i Primoštenu 15, u Skradinu 13, u Kninu 12 te u Drnišu 11°C.

U Dalmaciji će biti relativno nestabilno, posebice u unutrašnjosti, gdje su pljuskovi gotovo zajamčeni, dok će vjerojatno izostati u većini mjesta na obali. Uz ponegdje umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, na otvorenome i sjeverozapadni, more će biti malo do umjereno valovito, temperature oko 20 °C, na jugu već mjestimice i 22 °C. Temperatura zraka ujutro malo niža, poslijepodne pak viša, pri čemu će se nastaviti nadmetanje sunca i oblaka, iz kojih samo rijetko i kratkotrajno može biti kiše i grmljavine. Dok će u većini unutrašnjosti temperatura biti podjednaka jučerašnjoj, pa i niža, na Jadranu će biti viša, pa će poslijepodne, uz barem djelomice sunčano vrijeme biti i oko 26 °C.

Na Jadranu u nastavku tjedna gotovo svakodnevni pad temperature, sve češći pljuskovi i grmljavina, te jači vjetar, pa će već u ponedjeljak na sjevernom dijelu vjerojatno biti i jakog jugozapadnjaka, prema jugu juga. Temperatura zraka će se snižavati pa će sljedeći tjedan gotovo posvuda vrlo vjerojatno biti svježiji od ovoga i nekoliko prošlih. No, ovo do sada ionako je bilo gotovo ekstremno.

7dana1105kn 7dana1105si

Pozicioniranjem polja visokog tlaka zraka na sjeveru i sjeveroistoku kontinenta te konačnim pomakom anticiklone s otvorenog Atlantika k Azorima i Pirinejima promijeniti će se sinoptička situacija koja je vladala kontinentom gotovo kroz čitav travanj. Travanj koji je kod nas bio ekstremno topao, a u mnogim predjelima i sušan, smijenio je primjereniji svibanj.

Tako nas u novom tjednu očekuje dosta nestabilno vrijeme. Bit će tu i sunca, ali i čestih pljuskova, povremeno i obilne kiše, a moguća su i grmljavinsko tučonosna nevremena. Temperatura zraka će se sniziti pa će svibanj koračati stopama kojima je trebao gaziti i travanj.

Izvori: CrometeoŠibenik MeteoDHMZHRT


Pratite nas i na društvenim mrežama: