Stara vijest nikome ne koristi

Svi su znali, a oni šutjeli: Stožer ‘prespavao’ mogućnost da informira javnost

Stožer Civilne zaštite Šibensko-kninske županije od srijede poslijepodne imao je potvrdu o zaraženima koronavirusom u našoj županiji i o tome šutio cijelo poslijepodne, večer, noć i jutro. U međuvremenu je ta informacija curila na sve strane i u cijeloj županiji znalo se da je korona potvrđena, a pola županije i dio dijaspore već je znao i imena zaraženih.

Mediji su, prvo oni iz susjednih županija pa nacionalni, a konačno i lokalni, polako ‘puštali’ tu ‘neslužbenu’ vijest u javnost koja je već sve znala. Do tada je Stožer ‘prežvakavao’ vijest koja je iz minute u minutu postajala stara, a konačno i posve nebitna. novinari su se svo to vrijeme ‘lomili’ između objave neslužbene informacije riskirajući etiketu senzacionalista ili šutnje do službene potvrde što javnost tumači kao zataškavanje istine.

U Stožeru svo to vrijeme nisu razumjeli činjenicu da su u kriznoj situaciji preuzeli jednu od osnovnih zadaća medija – plasirati točnu i pravodobnu informaciju. Imali su je, ali su odgađali objavu i tako odjednom postali irelevantni, nebitni.

Današnja objava postala je tako stara vijest i javnost se ima pravo pitati što još znaju, ali nam odgađaju ili ne žele reći. Sumnja je vrag u ovakvim situacijama i ruši kredibilitet Stožera, a posredno i medija koji žele izvještavati po pravilima struke.

Gospodo iz Stožera Civilne zaštite Šibensko-kninske županije, informacija ne može biti na čekanju. U to ste se mogli uvjeriti i u srijedu popodne kada vam je ta čuvana vijest procurila preko rodbine i svojte do svih naših sugrađana. Mala smo sredina i pravodobna objava mogla je već jučer biti dodatno upozorenje svima koliko je važno pridržavati se svih mjera koje su u ponoć stupile na snagu.

Ovako ste riskirali postati nebitni u informiranju javnosti. Nama novinarima, uz takvo ponašanje, vi zaista niste potrebni, ali vi i dalje trebate nas. Zato vas molimo da se odreknete prakse ‘prespavajmo pa ćemo biti pametniji’. Virus noćas nije spavao!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.