Kritično u šibenskoj i kninskoj bolnici

Svi respiratori u Šibeniku danas će biti zauzeti. Pacijenti bi mogli put sjevera zemlje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Sa ukupno 60 covid pacijenta, među kojima je njih 17 na respiratoru šibenska bolnica je u iznimno teškoj poziciji i već danas bi svi kapaciteti na Jedinici intenzivnog liječenja mogli biti popunjeni, potvrdio je za Šibenski portak Kristijan Stipaničev, ravnatelj bolnice.

– U ovoj situaciji nismo dosad bili. 17 pacijenata je na respiratoru i to bi bio rekordan broj, s tim da u ovom trenutku imam zahtjev za još tri pacijenta da se presele sa covid odjela u Jedinicu intenzivnog liječenja. Ako se to i ostvari sa današnjim danom bi i popunili naš kapacitet od 20 mjesta u Jedinici intenzivnog liječenja. To bi značilo da više nemamo mogućnosti daljnjeg širenja intenzivne jer nemamo ni prostora, ni opreme, ni kadrovskih kapaciteta da to uspijemo. Ja sam u komunikaciji s regionalnim koordinatorom u Splitu i Ministarstvom zdravstva te tražimo rješenje. Vidjet ćemo hoćemo li prebacivati pacijente u druge ustanove kako bismo rasteretili ovu našu situaciju – kazao nam je Stipaničev.

Po informacijama koje Stipaničev ima od profesora Meštrovića, ravnatelja splitske bolnice i regionalnog koordinatora, Split nema mogućnost prijema dodatnih pacijenata.

– Splitska bolnica je jako opterećena sa oko 50-ak pacijenata na respiratoru, tako da bi išli prema zdravstvenim ustanovama na sjeveru Hrvatske gdje situacija nije ovako teška kao kod nas u Dalmaciji. Što se tiče pacijenata koji ne trebaju pomoć respiratora u šibenskoj bolnici je spremno 80 kreveta od kojih je 46 sada zauzeto. Zadnjih dana je odnos otpuštenih i novoprimljenih stalno u porastu, ali imamo još prostora. Popunimo li i tih 80 stvorit ćemo mi još 20, jer to nije problem. Problem su stanja u kojima je potreban respirator i sva prateća oprema – kaže doktor Stipaničev.

Stalno je aktualan i problem potrebnog osoblja za toliki broj pacijenata, a s omikronom se i tu situacija pogoršala.

– Stalan je problem s liječnicima i sestrama, a sad se bojimo da će biti i teže uz omikron koji je puno zarazniji i brojke su sve veće. Promijenila su se jučer i pravila oko samoizolacije sa strožim uvjetima pa se bojim da bi i puno veći broj osoblja mogao ‘ispadati’ iz sustava zbog samoizolacija. Trenutno se kadrovski uspijevamo pokriti, ali ako ćemo sa tri covid odjela i dvije intenzivne ići na četvrti i peti odjel, onda će trebati i dodatnog osoblja – pojašnjava Kristijan Stipaničev.

Ravnatelj šibenske bolnice u ovom kritičnom trenutku poručuje sugrađanima da nakon svih ovih blagdanskih druženja sada smanje broj kontakata, obavezno nose maske u svim zatvorenim prostorima i neka budu svjesni da ulazimo u jednu tešku covid situaciju.

– Novi val covida miješa se s omikronom, a pojavila se i gripa. Ako do sad nisu držali distancu i nosili maske neka ljudi sada ozbiljno shvate tu preporuku jer to je jedino što nas može spasiti, i nas u zdravstvu i sve njih – zaključuje Stipaničev

U Općoj i veteranskoj bolnici ‘Hrvatski ponos’ u Kninu je 15 pacijenata s blažim simptomima covida-19 i time je planirani bolnički kapacitet covid odjela već skoro 70 posto popunjen, potvrdila nam je ravnateljica bolnice Tatijana Šipalo Lilić.

– Jučer smo skočili za 3-4 prijema više, a prethodnih dana je bilo mirnije. Kod nas je pritisak na Hitni prijem općenito velik s febrilnim stanjima i mislim da gripe ima dosta. Naš dogovor sa šibenskom bolnicom je takav da mi zadržavamo blaže slučajeve. Kapacitete smo u stanju širiti i to nije upitno, ali je problem broj osoblja koje će sudjelovati u zbrinjavanju pacijenata. Mi već sada imamo problem s osobljem koje je počelo ‘ispadati’ iz sustava s obzirom na pojavu novog, zaraznijeg soja covida. Mislim da situacija za nas neće biti dobra sigurno sljedeća dva tjedna – kaže ravnateljica Šipalo Lilić.

U kninskoj bolnici u ovom trenutku rade sve djelatnosti koje i inače imaju.

– Moja procjena je, s obzirom da vidim kako mi osoblje ‘ispada’, da ću možda morati umanjivati neke djelatnosti koje nisu toliko urgentne. Znači nekakvu dijagnostiku koja je rutinska i slično. Hoće li to biti za dva ili za pet dana teško mi je uopće reći. Vrlo vjerovatno ćemo ući u neko sniženje pogona koji nije neodloživ – zaključuje ravnateljica kninske bolnice.


Pratite nas i na društvenim mrežama: