Pet stupova razvoja Županije

Šupe predstavio program: ‘Nije vrijeme za stabilno, nego izaberite SDP za promjenu’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Joško Šupe, predsjednik Županijske organizacije SDP-a i kandidat te stranke za šibensko-kninskog župana predstavio je danas u Šibeniku svoj izborni program nazvan ‘Županija budućnosti’. SDP-ov program temelji se na pet osnovnih stupova.

– Županiju vidimo kao županiju istih mogućnosti za sve građanke i građane, kroz smanjenje nerazvijenosti otoka i zaleđa, prometnu povezanost unutar županije, županiju znanja te transparentne i dostupne županijske ustanove i javne financije. S tim ciljevima smo definirali i niz operativnih i strateških mjera – najavio je Šupe.

Ponovio je kako Šibensko-kninska županija nema aktualnu strategiju razvoja, a zadnja je bila do 2020. godine.

– Mislim da je to nedopustivo jer da biste znali gdje ćete ići, u kom smjeru se morate razvijati vi morate imati napisanu strategiju. Mislim na strategiju ne do 2025., nego do 2050. godine. Na nama političarima će biti da izvlačimo dio po dio te strategije koju će napraviti struka – rekao je Šupe uz napomenu da gradonačelnici i načelnici više neće biti izrađivači prostornih planova, nego će to biti urbanisti.

Jedan od ciljeva SDP-a je i zaustavljanje daljnje devastacije obalnog pojasa, najvrjednijeg prostora u županiji.

– U našim priobalnim mjestima trebamo destimulirati daljnju apartmanizaciju – kazao je napomenuvši kako će stvoriti županijsku administraciju koja će sve dozvole izdavati u propisanim rokovima te uvesti online predaju i kontrolu zahtjeva koju će podnositelj moći pratiti u svakom koraku obrade.

Omogućit će i online uvid u sve koncesije i urednost plaćanja tih koncesija, bez mogućnosti da se neurednim platišama opraštaju stotine tisuća kuna, a, kako je rekao, nalaze se na listama donatora HDZ-a.

– Naša županija je izgubila 10 posto stanovništva, a u unutrašnjosti je stanje još gore. Knin je izgubio svakog četvrtog stanovnika, Ervenik, Biskupija i Civljane izgubili su svakog drugog stanovnika. Zbog toga nam ulaganje u školstvo neće biti trošak, nego investicija. Osigurat ćemo siguran prijevoz svih učenika, produženi boravak u školama, energetsku obnovu uz korištenje obnovljivih izvora energije te informatizaciju svih škola – najavio je Šupe.

SDP-ov program predviđa uređenje svih prometnih crnih točaka i izgradnju obilaznica priobalnih mjesta čime će se omogućiti razvoj tih mjesta, ali i kvalitetnu okomitu povezanost zaleđa i obale.

– Sjetite se izgradnje spoja na autocestu i probijanja tunela Dumbočica. Dubrava je prije toga bila slijepo crijevo, a danas je jedan od najpropulzivnijih gradskih kvartova gdje se mlade obitelji odlučuju na gradnju svojih kuća. Na takav način se može razviti i naše zaleđe – kazao je Šupe, podsjetivši da su u željeznicu u Hrvatskoj ulagana velika sredstva i da Šibensko-kninska županija mora poticati spoj na Jadransko-jonski koridor što to jamči razvoj Luci Šibenik, ali i Kninu.

Šupe je prozvao aktualnu vlast za povećanje turističke pristojbe i načina obračuna turističke članarine u jeku pandemije.

– Nemamo strategiju, čudimo se da smo županija s dva nacionalna parka i dva parka prirode, a nemamo niti jedan hotel s pet zvjezdica. Turizam mislimo staviti u funkciju poljoprivrede, a poljoprivredu u funkciju turizma, otvoriti zelene tržnice po svim malim mjestima i tako povezati zaleđe s morem. Kopirajmo druge i ugledajmo se na njihove vinske ceste, ceste maslinova ulja… Trebamo poticati otvaranje smještajnih kapaciteta s dodanom vrijednošću jer sad smo u pandemiji vidjeli da gosti to traže i plaćaju – istaknuo je Šupe, ponovivši ideju da Šibenik bude polazišna luka malim domaćim kruzerima do 40 putnika, koji će se opskrbljivati iz šibenskog zaleđa.

SDP će pokrenuti u realizaciju projekt izgradnje nove bolnice kako postojeća ne bi bila degradirana u bolničkom sustavu Hrvatske, a na prostoru sadašnje bolnice vidi novi sveučilišni kampus.

– Bolnica je sada na prostoru od gotovo 50 tisuća kvadrata u samom centru grada. Hoće li nam se dogoditi tamo novi TEF? Moja vizija je da to bude novi urbani centar Šibenika, prostor koji bi bio nukleus novoga šibenskog Sveučilišta. Mislim da ta šansa nije propuštena – zaključio je Šupe uz napomenu da vrijeme nije stabilno te pozvao birače da u nedjelju izaberu promjenu kroz Šupin i SDP-ov tim.


Pratite nas i na društvenim mrežama: