U sklopu projekta 'Razvoj mreže klubova za zapošljavanje na području Šibensko-kninske županije'

Stručni skup o izazovima zapošljavanja ranjivih skupina otvorio brojna pitanja i konstruktivne rasprave

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem ‘Izazovi u zapošljavanju pripadnika ranjivih skupina’ održan je 21. i 22. rujna u sklopu projekta ‘Razvoj mreže klubova za zapošljavanje na području Šibensko-kninske županije’. Skup je okupio znanstvenike, stručnjake, teoretičare i praktičare, predstavnike europskih, državnih i javnih institucija, predstavnike gospodarstva s ciljem razmjene mišljenja i iskustava iz područja zapošljavanja pripadnika ranjivih skupina, zaštite ljudskih prava i promicanja različitosti, društvenog poduzetništva i socijalnih inovacija.

Tijekom skupa održana su predavanja u sklopu dva tematska bloka: ‘Ljudska prava i primjena Konvencije o pravima osoba s invaliditetom’  i ”Zapošljavanje uz podršku i socijalne inovacije”. Organizirana je i  panel rasprava na kojoj su sudjelovali predstavnici realnog sektora s iskustvom u promicanju različitosti.

Na stručnom skupu otvorila su se brojna pitanja i konstruktivne rasprave na temelju kojih su nastali zaključci i preporuka za donositelje odluka. Naglašena je potreba usklađivanja terminologije i korištenje termina koji su usklađeni s ljudskim pravima i najnovijim znanstvenim spoznajama i kao takvi pozitivno utječu na medijsko izvještavanje i oblikovanje javnog mijenja. Zatim,potrebno je promovirati inkluzivni društveni okvir kao civilizacijski doseg, boriti se protiv zatvorenog razmišljanja, predrasuda, stigmatizacije.

Kako bi se dogodile pozitivne promjene u području inkluzivnog zapošljavanja potrebno je omogućiti primjerenu edukaciju, informiranost i podršku poslodavcima, te obvezati tržište i poslodavce na društvenu odgovornost, te tržište učiniti pristupačnijim. Još se jednom ukazalo na potrebu međusektorske suradnje, te osuvremenjivanja i prilagođavanja obrazovnih programa za zanimanja koja su potrebna današnjem tržištu rada.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.