Evo kako postupati

Što ako se turist u Hrvatskoj zarazi koronavirusom? HZJZ konačno objavio uputeFoto: Ilustracija/Arhiva
ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo konačno je objavio preporuke o tome kako postupati u slučaju da se turist u Hrvatskoj zarazi koronavirusom.

Naime, tek jučer je HZJZ objavio preporuke, i to nakon što je reagirao Istarski stožer odredivši na svoju ruku kako sve općine i gradovi u Istarskoj županiji do utorka moraju odrediti smještaj koji će poslužiti za karantenu i samoizolaciju turista s eventualnom sumnjom na zarazu.

Nakon što je Istarski stožer to objavio, oglasio se i HZJZ i objavio preporuke među kojima piše kako se strani turisti kojima bude potvrđena korona, odmah moraju prebaciti u za to određenu zdravstvenu ustanovu, dok se domaći turisti, ukoliko nemaju simptome, upućuju u kućnu izolaciju vlastitim prijevozom.

Strani gost s potvrđenom zarazom, a čije zdravstveno stanje ne zahtijeva hospitalizaciju, mora biti smješten u za to predviđene smještajne jedinice koje organizira jedinica lokalne samouprave, a o njemu dalje skrbi liječnik nadležan za smještajni objekt.

Strani gosti koji su kontakti oboljelog mogu se i prije isteka izolacije oboljelog vratiti u svoje matične države, nakon konzultacija sa zdravstvenim vlastima. Zaposlenici u smještaju u kojem je bio smješten zaraženi turist, a koji su također zaraženi, moraju biti podvrgnuti bolničkom liječenju ili izolaciji. Zaposlenici kojima nije potvrđena bolest, a bili su u kontaktu sa zaraženim turistom, moraju također ići u izolaciju.

Detaljne upute pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.