Osobito u zaleđu

Stižu niske temperature: Zaštitite vodomjere i instalacije od smrzavanja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zbog najavljenih niskih temperatura, osobito u zaleđu, iz vodovoda u Dalmaciji upozoravaju korisnike da zaštite vodomjere i instalacije od smrzavanja.

Kako piše portal Šibenik Meteo, temperature se u zaleđu za vikend mogu spustiti i do -6, a u ponedjeljak do čak -8°C.

Naime, vodoopskrbni sustav je projektiran na način da je osiguran kontinuirani protok vode, a vodovodne cijevi se polažu na propisanu dubinu unutar tla gdje su temperature više od temperature zraka.

Međutim, u zimskim uvjetima korisnici su dužni zaštititi od smrzavanja vodomjer i instalacije priključka u vodomjernom oknu.

Važni savjeti da se izbjegne smrzavanje vodovodne cijevi u vašem domu – provjerite jesu li vodomjerna okna dobro zatvorena, a u slučaju ekstremno niskih temperatura zaštitite instalacije unutar vodomjernih okna dekama, tkaninama, stiroporom ili staklenom vunom.

Ispustite vodu iz slavina u dvorištu, a interne vodovodne cijevi koje nisu na propisnoj dubini, a vode do garaža i dvorišnih objekata koji se ne griju, ispraznite ili toplinski izolirajte filcom ili građevinskom folijom.

U ostalim objektima koji se ne koriste redovito ili u kojima nitko ne stanuje te ako odlazite na duži put, zatvorite ventil iza vodomjera i ispustite vodu kako bi se spriječilo smrzavanje vode.

Pripazite da se vodomjeri ne smrznu u prostorima s nezaštićenim otvorima, te pronađite ventil iza vodomjera kako biste na vrijeme zatvorili dotok vode u slučaju puknuća cijevi i time smanjili materijalnu štetu.


Pratite nas i na društvenim mrežama: