U nedjelju se vrijeme kvari

Stabilno do subote. Prije 100 godina ovo biste čitali u izlogu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Možda će vam se učiniti malo, ali danas je točno sto godina od objavljivanja prve vremenske prognoze u Hrvatskoj. Ništa spektakularno ni u današnjoj prognozi koja se malo i nimalo razlikuje od proteklih dana. Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano, a u sjevernijim će krajevima biti oblačnije. Ponegdje će biti i magle, a gdjekoju kišnu kap uočavat će uglavnom na sjevernom Jadranu.

Jutro je na šibenskom području vedro i bez vjetra. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u u Murteru i na Žirju 7 °C, u Šibeniku, Pirovcu i Rogoznici 6, u Vodicama i Primoštenu 4, u Skradinu, na Miljevcima i Brodarici 3, u Oklaju 2, a u Kninu, Drnišu i Dubreavi -1 °C.

U barem djelomice sunčanoj Dalmaciji danas neće biti zamjetnijeg vjetra i valova. Ponegdje je ujutro moguća magla, ponajprije u unutrašnjosti. Najviša dnevna temperatura zraka između 13 i 17 °C.

Znatnije promjene neće biti ni do subote, a od nedjelje je, uz jugo, kiša moguća i na većini Jadrana.

Kako je zabilježio Milan Sijerković, prve vremenske karte, zajedno s tabličnim pregledom vremena i prognozom, umnožavale su se  prije sto godina u oko 30 primjeraka. Dostavljale su se različitim civilnim i vojnim ustanovama i to ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj nego i šire. U Zagrebu su se predočavale na uvid građanima u izlozima uredništva tadašnjih zagrebačkih dnevnih listova ‘Riječ’, ‘Novosti’, ‘Jutarnji list’ i ‘Večer’, koji su te izvještaje objavljivali i na svojim stranicama. Prognoze su izlagane i na meteorološkom stupu u zagrebačkom parku Zrinjevcu.

Izvori: Šibenik MeteoDHMZHRT


Pratite nas i na društvenim mrežama: