Šostar upozorio na novi porast: ‘Gotovo 50 posto novih slučajeva zarazilo se britanskim sojem’Foto: Ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a ‘Dr.Andrija Štampar’, danas je u Dnevniku HTV-a govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj.  Istaknuo je kako Hrvatska bilježi porast novozaraženih korona virusom, koji na tjednoj razini iznosi 28,8 posto.

– Ponedjeljak je uvijek dobar zbog toga što se relativno malo testira u nedjelju, a i ono što se testira su većinom putnici koji dolaze ili dolaze ili odlaze iz Hrvatske. Pravo stanje ćemo vidjeti u srijedu ili četvrtak,  ali moramo znati da je gotovo 50% novozaraženih zaraženo britanskim sojem za kojeg je dokazano puno virulentniji nego što je tzv. standardni COVID. Epidemiolozi su izolirali južnoafrički, brazilski i češki soj. Sada ljude koji su doputovali iz inozemstva i imaju simptome, a pozitivni su na COVID, testiramo posebnim testovima, na upravo ove mutirane sojeve. Na taj način brzo dokazujemo da li je ili nije – objasnio je Šostar.

Naglasio je kako još nemamo potvrdu o prisutnosti brazilskog soja, no da to ne znači da ga uskoro nećemo lokalizirati.

– Ali za vjerovati je s obzirom na to da je svijet postao jedno globalno selo i da se jako puno putuje, mislim da se nećemo moći, kao što se i dobar dio Europe nije stigao zaštititi. Teško da ćemo se moći i mi – pojasnio je Šostar.

Šostar je naglasio da je do petka u Zagrebu procijepljeno 61.500 ljudi prvom dozom cjepiva protiv COVID-19 te negdje oko 16.000 drugom dozom.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.