Sokol: ‘Hrvatski prošek i talijanski prosecco nisu konkurencija, tvrditi suprotno može samo neznalica ili netko zlonamjeran’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na raspravi koja se održala na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol govorio je o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP).

– Prvo bih se osvrnuo na pitanje prošeka. Hrvatski prošek i talijanski prosecco nisu isto piće. Onaj tko govori da je hrvatski prošek nelojalna konkurencija talijanskom proseccu ili je potpuna neznalica, ili je zlonamjeran. Više puta smo čuli svakakve nebuloze na ovu temu pa koristim ovu priliku da pojasnim situaciju – istaknuo je zastupnik Sokol.

Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) je skup mjera i programa potpora poljoprivredi u Europskoj uniji, kojima se regulira proizvodnja i prodaja poljoprivrednih proizvoda u EU. Cilj te politike je osigurati prihvatljive cijene i kvalitetu prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda za europske potrošače, te primjereni dohodak poljoprivrednicima, kao i očuvati ruralno nasljeđe.

– Danas su u središtu pažnje neki drugi prioriteti, poput otpornosti poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene, održivosti i ruralnog razvoja. Naravno, to je za pohvalu, ali ne smijemo zaboraviti ono najvažnije, a to je osiguranje nesmetane isporuke kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane po pristupačnim cijenama. Pandemija COVID-19 dodatno je ukazala na važnost samodostatnosti u proizvodnji hrane. Reforme koje provodimo, a i buduće temeljene na Strategiji „od polja do stola“, ne smiju ugroziti opskrbu hranom niti dovesti do značajnog povećanja cijena. Kao izvjestitelj EPP-a za mišljenje IMCO-a o ovoj strategiji, mogu reći da postoji realna opasnost da se to dogodi – naglasio je zastupnik Sokol.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.