Stigla promjena vremena

Snijeg, magla, vjetar i poledica: Loši uvjeti na cestama, ne krećite na put bez zimske opreme

Ilustracija/HAK
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Lici, Gorskom kotaru i dijelu središnje Hrvatske, Istre i Hrvatskog primorja mjestimice pada snijeg, povremeno i ledena kiša. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog magle vidljivost je smanjena ponegdje na cestama u unutrašnjosti. Zbog niskih temperatura moguća je i poledica, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba (HAK).

– Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući autocestu Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II i državne ceste Vaganac – Korenica – Udbina – Gračac -Knin i  Zdihovo – Kupjak – Delnice – Gornje Jelenje – Kikovica. Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme – poručuju iz HAK-a.

Zbog prometne nesreće zatvorena je autocesta Zagreb – Macelj između čvorova Zabok i Sveti Križ Začretje u oba smjera.

– Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene su autocesta Rijeka – Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, autocesta Draga – Šmrika, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene i lokalna cesta Križišće – Kraljevica. Na Jadranskoj magistrali između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom. Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 metara, autobuse na kat i autobuse duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom – priopćeno je.

Na dijelu dionice autoceste između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine 60 kilometara na sat zbog jakog vjetra.

– Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelom u Zadarskoj županiji – poručuju iz HAK-a.

Detalje o stanju na cestama pratite na njihovoj službenoj stranici.


Pratite nas i na društvenim mrežama: