'Roadpol Safety Days'

Sljedeći tjedan policija će pojačano nadzirati vozače kamiona i autobusa na području županije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Preventivno-represivna akcija s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja bit će provedena u ponedjeljak, 10.svibnja i trajat će do nedjelje 16.svibnja na našem području. Cilj je povećanje stupnja sigurnosti u prometu te smanjenje broja i posljedica prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači teretnih vozila i autobusa, i to u sklopu projekta ‘Roadpol Safety Days’.

Tijekom akcije u nadzor prometa bit će uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja, a posebno prometnih nesreća zbog nepropisne vožnje teretnih vozila i autobusa.

Statistički podaci Policijske uprave šibensko-kninske bilježe blagi porast broja prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači autobusa i teretnih vozila iznad tri i pol tone u odnosu na 2020.godinu. Četiri prometne nesreće u 2021.godini u kojima su tri osobe zadobile lakše tjelesne ozljede, dok su tijekom 2020.godine evidentirane tri prometne nesreće u kojima je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede, a dvije osobe lakše.

Također, tijekom 2021.godine je u prva četiri mjeseca povećan broj prometnih prekršaja vozača svih vrsta vozila, ali iako je smanjen broj vozača koji su zatečeni u vožnji nepropisnom brzinom povećan je broj onih koji ne koriste sigurnosni pojas, koji upravljaju vozilima koja su neregistrirana ili tehnički neispravna kao i oni koji upravljaju vozilima bez položenog vozačkog ispita, navode u priopćenju iz PU šibensko-kninske.

Ujedno će se  provesti zasebne ciljane akcije nadzora tehničke ispravnosti teretnih vozila i autobusa te poštivanja Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika, kao i kontrola uređaja za bilježenje u cestovnom prometu.

Inače, akciju provodi organizacija Roadpol na području svih država Europske unije, a geslo projekta je ‘Ostani živ i spasi živote drugih’.


Pratite nas i na društvenim mrežama: