Svi sanjaju broj 19

Sljedeća dva tjedna su ključna. Tko složi većinu u županijskoj Skupštini nada se i županu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Skupštinu Šibensko-kninske županije ušlo je sedam od devet lista, a najviše glasova dobila je koalicijska lista HDZ-a i HSLS-a koja time osvaja 14 mandata od 37. Slijedi Nezavisna lista Stipe Petrine koja je na ovim izborima preskočila SDP-ovu koaliciju iz 2017. godine, a imat će sedam mandata koliko i u prošlom sazivu. Treća je debitantska Kandidacijska lista grupe birača nezavisnog Marka Jelića sa šest osvojenih mandata. SDP će u Skupštini imati tri vijećnika za razliku od prošlog saziva kada je u koaliciji s HSS-om, HNS-om i HSU-om imao šest članova. Također, tri mandata osvojila je koalicijska lista MOST-a, Domovinskog pokreta i Loze, a po dva mandata imaju SDSS i koalicija Hrvatskih suverenista, HKS-a, Hrasta i NHR-a.

Podsjetimo, Nediljko Dujić, nositelj HDZ-ove liste i predsjednik Županijskog odbora stranke već je sinoć najavio da počinje slagati većinu za koju HDZ-u nedostaje pet mandata. Za očekivati je da će Dujić napraviti sve da to osigura prije drugog kruga izbora 30. svibnja računajući da će time izravno pomoći svom kandidatu Goranu Pauku koji je u drugi krug ušao sa 187 glasova manje nego njegov protukandidat Marko Jelić. Većinu svakako neće osigurati s lista Petrine, Jelića i SDP-a nego partnere mora tražiti među desnim koalicijama koje zajedno imaju pet mandata.

SDSS je opet poželjna udavača i to jednoj i drugoj strani sa svoja dva mandata, no možda manju prednnost imaju jelić i Petrina jer je u Kninu SDSS na izbore izašao u koaliciji sa SDP-om i svojom kandidatkinjom.

Ta dva glasa neće biti dovoljna za većinu pa Jelić i Petrina trebaju pridobiti tri SDP-ovca, ali će im i u tom slučaju faliti jedan glas koji je trenutačno na desnoj strani.

U svakom slučaju, i jednu i drugu stranu u sljedeća dva tjedna, uz kampanju za župana, čeka još puno posla, a rezultat je u ovom trenutku još teško prognozirati.

(M. Marotti, K. Bilan)


Pratite nas i na društvenim mrežama: