Pao je i dogovor Pauka i Petrine

Skupštinskih 135 aktualnih minuta: Od vodičkog Gu(o)vna, preko 1948. do pumpe na rivi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Dva sata i 15 minuta ‘aktualnog sata’ Skupštine Šibensko-kninske županije održane u Drnišu, malo je reći, bili su izgubljeno vrijeme, što zbog pitanja neupućenih vijećnika upućenih na krivu adresu, što zbog manjka želje za konstruktivnom raspravom u ‘zlorabljenju’ vremena i prostora za vlastitu političku promociju.

Već u startu tajnik Ante Alfirev ustvrdio je kako je u vijećnici stanje ‘katastrofa’ jer su se izmiješali vijećnici, novinari, pročelnici i ravnatelji.

Danijel Lasan Zorobabel s Nezavisne liste Stipe Petrine još jednom je pokušao zaustaviti projekt, kako je rekao, ‘Gu(o)vna’, odnosno Centra za posjetitelje Šibensko-kninske županije kako bi se na tom prostoru Vodica ponovno planirao sportski centar. Tvrdio je kako nije poštivana procedura i rokovi te kako je potpis gradonačelnice Vodica na suglasnosti za izgradnju Gumna ništavan.

– To su tvrdnje koje ne odgovaraju istini. Projekt je pred građevinskom dozvolom i vjerujem da ćemo ga realizirati u sljedećoj europskoj omotnici i da će dobro doći turističkim Vodicama te da će od njega svi imati koristi – kazao je župan Goran Pauk.

Političkog naboja nije nedostajalo ni u istupu Lozinog Ivice Ledenka koji u preuzimanju poslova Ureda državne uprave vidi isključivo novo uhljebljavanje i stvaranje mreže uhljeba.

Župan Pauk podsjetio ga je kako je veći dio zaposlenih u Državnoj upravi preuzet iz prošlog sustava te kako je 23 odlučilo uzeti otpremninu i napustiti službu, a dvoje inspektora ne preuzima županija, nego ostaju u sustavu državne uprave.

– Sve ovo vodi racionalizaciji državne uprave i na razini Hrvatske bit će oko 500 ljudi manje. Uzaludna bi bila reforma, ako bi troškovi porasli. Ružno je govoriti o ljudima koji su većim dijelom preuzeti iz bivšeg sustava kao uhljebima – poručio je Pauk.

Ledenko je ustrajao na tomu da će novim zapošljavanjem na mjesta onih koji su uzeli otpremninu HDZ radi pričuvne položaje i svoju vojsku glasača drži na stand-by.

Josip sučić, vijećnik loze pitao je je li istina da će županija sufinancirati međugradsku autobusnu liniju Drniš – Split? Župan mu je to potvrdio, ali i najavio potpunu reorganizaciju županijskog linijskog prijevoza u kojoj postoji mogućnost povezivanja redovitih i školskih linija jer nismo dovoljno bogati da plaćamo dvije umjesto jedne linije.

Zakuhalo je oko teme raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem za koje su jedinice lokalne samouprave do 9. lipnja trebale donjeti programe, što je učinio samo Drniš. Stipu Petrinu je zanimala definicija državnog poljprivrednog zemljišta jer tvrdi da je na djelu otimačina privatnoga.

– Ova se j…a država zadužila u Kineza i svo su poljoprivredno zemljište dali u zalog. Nisu imali dovoljno i s bezbroj geodetskih ureda otimali didovinu. Vi svi mrtvi hladni šutite, a država se knjiži i otima. Komunisti su davali tu zemlju svima koji su je obrađivali, a vi nacisti otimate – tvrdio je Petrina.

Tu je rasprava otišla u 1948. godinu i počelo je spominjanje ‘sitne boranije’ i ‘gospodara sumraka’, a zaključak je samo da se proces izrade programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem ne može ubrzati iako mnogim poljoprivrednicima nedostaje zemlje kako bi uopće mogli aplicirati za neku EU omotnicu.

Zabrinutog Ivana Dobru s liste Stpe Petrine, zbog ponovnog spominjanja preseljenja benzinske crpke na šibenskoj rivi, umirio je predsjednik Nediljko Dujić.

– Dinamika premještanja pumpe ide tim tempom da se neće dogoditi iduće godine. INA ide u obnovu objekta na staroj lokaciji i čisto sumnjam da će je sada izmještati – rekao je Dujić.

I župan Pauk uključio se komentirajući kako ne zna odakle ta informacija.

– Koncesionar je tamo temeljem prethodne suglasnosti Grada Šibenika i koncesije Županijske lučke uprave. Trenutno idu u obnovu, a sve ostalo su nagađanja bez smisla – kazao je Pauk.

Jedini konkretan dogovor, istina usmeni, ali zapisan u službeni zapisnik, postignut je oko rješavanja problema turističkog zemljišta oko primoštenskih hotela. Devet godina traje postupak u nadležnom županijskom odjelu kojim bi 89 tisuća kvadrata atraktivnog zemljišta trebalo postati izvor prihoda Općine Primošten.

Tu su se Pauk i Petrina usuglasili da županija zaposli referenta kojeg će plaćati Općina Primošten, ali će o izboru kandidata odlučivati povjerenstvo u kojem će dva člana imati Županija i jednog Općina Primošten. Kvaka je da odluka o izboru kandidata mora biti jednoglasna.

Na kraju se spomenulo i onečišćene lagune kod Knina za koje je do sada samo utvrđena cijena sanacije, smanjena sa 600 tisuća, na 400 tisuća kuna. Nakon suglasnosti na projektni zadatak svih koji će sufinancirati sanaciju, Hrvatske vode raspisat će natječaj za projekt sanacije, a po Paukovim riječima, tražit će se i europski izvor financiranja sanacije.


Pratite nas i na društvenim mrežama: