Provjerite koje

Sjajna vina uz gastro delicije našeg kraja: Nakon uspješne berbe vinarije pozivaju na ‘Dane otvorenih kušaonica’

Vinoplod vinarija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nakon uspješne berbe, a povodom blagdana sv. Martina, vinari Šibensko – kninske županije otvaraju vrata svojih kušaonica i slave uspješnu vinsku godinu, a u vinarijama će se od četvrtka, 11. do subote 13. studenog održati jesensko izdanje Dana otvorenih kušaonica.

Brojne vinarije diljem županije, od Primoštena i poznatih vinograda Bucavca, preko Šibenika, Vodica, Skradina, Oklaja, pa do Knina i Kijeva, nude vina autohtonih sorti jedinstvenih za ovaj kraj, a koje su u posljednje vrijeme osvojile neke od najvećih svjetskih nagrada i time se upisale na vinsku kartu Europe, pa čak i svijeta, uz bok vodećim vinskim regijama. Svoja vrata će u jesenskom izdanju otvoriti vinarije Vinoplod, Sladić, Prgin, Baraka i Testament.

Sladić vina

Prvo izdanje Dana otvorenih kušaonica proljetos u našoj je županiji izazvalo velik interes, pa smo u suradnji s vinarima našeg kraja odlučili organizirati i prigodno, jesensko izdanje povodom Martinja. Moramo osvijestiti kulturne, gastronomske i običajne specifičnosti naših krajeva i početi ih koristiti u svrhu produljenja turističke sezone. Našim gostima, ali i domaćem stanovništvu koje ih možda nije niti svjesno, naši običaji mogu biti vrlo zanimljivi i privlačni- kazala je direktorica Turističke zajednice Šibensko – kninske županije Željana Šikić.

Vinarija Testament

Naime, različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje u županiji pružaju mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze, ali i za poljoprivredu općenito. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora koja babiću daje snagu i na škrtom tlu, samo nekoliko kilometara u zaleđu postaje dublje tlo koje uz hladnije noći odgovara debitu. Zato Šibensko – kninska županija nudi i autohtone i internacionalne sorte, suha vina i slatke prošeke, raritetne pjenušce od babića ili maraštine, opole od lasine ili plavine.

Vinarija Baraka

Vino se ovdje radi već dvije tisuće godina o čemu svjedoče testamenti iz davnih vremena. Vrijedni vinari će stoga krajem ovog tjedna prezentirati svoja vina gostima, s posebnim naglaskom na mlada vina, a svaki od njih će ispričati i svoju povijest. Bit će tu i brojne gastro delicije ovog kraja.

– Zbog ograničenog broja posjetitelja i poštivanja epidemioloških mjera, potrebno je najaviti dolazak u željenu vinariju.

Vina Prgin

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.