Hrvatska traži izručenje

SIPA u Mostaru privela glavne aktere velike afere u kojoj je uhićena Josipa Rimac

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Djelatnici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su danas u Mostaru drugo i trećeosumnjičenog u aferi Vjetroelektrane, s kojom je povezana i bivša kninska gradonačelnica i državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac. Prema informacijama, uhićen je vlasnik tvrtke Lager Milenko Bašić te izvršni direktor tvrtke Dragan Stipić, čije izručenje je zatražila Republika Hrvatska.

– Nadležni organi Republike Hrvatske raspisali su za navedenim osobama međunarodnu potjernicu putem NCB Interpola Zagreb zbog lišenja slobode i izručenja u Republiku Hrvatsku zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 296. Kaznenog zakona Republike Hrvatske ‘Davanje mita za trgovanje uticajem’. Navedeno kazneno djelo počinjeno je u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 29. svibnja 2020. godine na području Republike Hrvatske u Zagrebu. Osobe lišene slobode trenutno se nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima je u toku kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predane u daljnjuu nadležnost Sudu Bosne i Hercegovine – priopćeno je iz SIPA-e.

Podsjetimo, krajem svibnja na području Zagreba, Knina, Splita i Gračaca hrvatska policija provela je veliku akciju i privela niz državnih dužnosnika koje sumnjiče za kaznena djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminala s obilježjima korupcije, davanja i primanja mita. Među privedenima je tada bio predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, Josipa Rimac kojoj je produžen istražni zatvor, pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, HDZ-ova načelnica Općine Gračac Nataša Turbić, voditelj ispostave Hrvatskih šuma u Splitu Ivan Melvan, te Ružica Njavro (HDZ), tajnica kabineta ministra poljoprivrede. Zbog sumnji u neregularnosti oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, raspisana je i tjeralica za Milenkom Bašićem, poduzetnikom iz Posušja i vlasnikom tvrtke C.E.M.P. i Lager, inače investitora u vjetroelektranu Krš-Pađene.

Kako je Šibenski portal već pisao, USKOK-ova osumnjičenica Josipa Rimac još je krajem 2013. godine pogodovala tvrtki C.E.M.P. za izgradnju Vjetroelektrane Krš-Pađene tako što je u to vrijeme kao kninska gradonačelnica Gradskom vijeću predložila oslobađanje tvrtke od plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu nešto većem od 370 tisuća kuna.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.