U fokusu su obrazovanje i socijalna skrb

Šibensko-kninska županija spremna za novi krug povlačenja europskog novca

FOTO: Župan.hr
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibensko-kninska županija ima spreman plan projekata koji bi se financirali u novom financijskom okviru i kroz Nacionalni plan oporavka. Velik dio projekata odnosi se na obrazovanje i socijalnu skrb.

Među projektima u obrazovanju izdvojili su nam energetsku obnovu SŠ Love Montija i njene školske sportske dvorane, zatim modernizacija rasvjete OŠ A. M. Petropoljskog i energetsku obnove škole, pa obnova školske dvorane OŠ Kistanje, energetski certifikat za OŠ Jakova Gotovca, Unešić, Projekt integrirane sunčane elektrane 30 KW u osnovnoj školi u Primoštenu, gdje je i plan sanacija kotlovnice i vanjske ovojnice, sunčana elektrana Osnovne škole Domovinske zahvalnosti Knin, zatim dogradnja OŠ u Vodicama, energetska obnova škole u Skradinu te obnova zgrade Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku.

Također, za Dom za starije i nemoćne osobe Cvjetni dom Šibenik planira se projekt uređenja postojećih prostorija Doma u svrhu smještaja korisnika IV stupnja usluge – oboljelih od Alzhaimerove demencije, zatim izgradnja dva protupožarna stubišta na objektu Doma i FN elektrane, odnosno cilj je imati vlastitu proizvodnju električne energije korištenjem sunčeve energije.

U kapitalne projekte osnovnih škola od 2017. do 2020. godine uloženo je 14,1 milijun kuna.

FOTO: Župan.hr

Prilikom posjeta Gradu Vodice ovoga ljeta, župan Marko Jelić dogovorio je potrebnim rješavanje  dugogodišnjih imovinsko-pravnih odnosa te priprema dokumentacije za proširenje školske zgrade Osnovne škole Vodice. Proširenjem školske zgrade stekli bi se uvjeti za jednosmjenski rad škole.

Spomenimo da su Županiji nedavno od resornog ministarstva odobrena sredstva za sufinanciranje i nastavak projekta ,’Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku – II.faza’’’ Cilj projekta je  očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te unaprjeđenje turističkog i gospodarskog potencijala značajnog krajobraza Kanal – Luka u Šibeniku i ekološke mreže Natura 2000 Ušće Krke kroz uređenje, opremanje i kreiranje sadržaja posjetiteljskog centra kako bi se doprinijelo održivom društvenom i gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Projekt su pripremile i zajedno ga provode Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, kao nositelj projekta, i Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, kao tehnička pomoć.

Ukupna vrijednost ove faze projekta kojom će se prostor tzv. importanea kod željezničkog kolodvora u Šibeniku rekonstruirati i opremiti kako bi postao moderni strukovni centar za cijelu Dalmaciju je 30,86 milijuna kuna, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Realizacijom ovog projekta jedan zapušteni i derutan prostor dobit će novu namjenu koja uključuje primjenu najmodernijih tehnologija koje su, pak, uzaludne bez znanja i kompetencija. U Regionalnom centru kompetentnosti skupljat ćemo znanja i vještine i širiti ih prije svega učenicima i nastavnicima, a onda i privrednicima, jer će polaznici ovog centra sudjelovati u razvojnim procesima naše županije i okolnih županija. Osim toga, projekt je u skladu je s novim financijskim i zelenim planom Europske unije, što dodatno povećava njegov značaj – kazao je nedavno župan Marko Jelić.

Nedavno je pak završen 9,2 milijuna kuna vrijedan projekt ‘Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe – Cvjetni dom Šibenik’.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.