U pandemiji onkološki bolesnici nisu zakinuti

Šibensko-kninska županija je pri dnu nacionalne ljestvice po učestalosti raka

FOTO: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Rak pluća jedna je od vodećih bolesti u Hrvatskoj. Godišnje se na nacionalnoj razini otkrije više od 3000 novih slučajeva. I gotovo isto toliko bolesnika svake godine izgubi bitku s ovom smrtonosnom bolešću. Samo u Šibensko-kninskoj županiji, prema posljednjim podacima iz Registra za rak iz 2017. godine, broj novooboljelih slučajeva od raka pluća bio je 62 muškarca i 16 žena. Da bi se ovom gorućem problemu odgovarajuće suprotstavila Hrvatska je, kao prva zemlja u EU, usvojila Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća 2020. – 2024. Cilj je ovog programa prevenirati bolest prije širenja metastaza, čime bi barem 80 posto oboljelih preživjelo dulje od pet godina. O tome kako je na ovu inicijativu reagirala Šibenska bolnica razgovarali smo s onkologicom doktoricom Lanom Jajac-Bručić.

U Hrvatskoj dnevno umire 5-10 osoba od raka pluća. Kakvo je stanje u Šibenskoj županiji i kako se Šibenska bolnica nosi s ovim problemom?

– Općenito je rak pluća na prvom mjestu po učestalosti malignih oboljenja kod muškaraca i na trećem mjestu kod žena. Također je smrtnost od te maligne bolesti izrazito visoka. Jedan od razloga je kasno otkrivanje same bolesti, u već uznapredovalim stadijima. Kako bolest u samom početku najčešće ne izaziva simptome ljudi se prekasno javljaju liječniku. To je problem svugdje tako i u našoj županiji. Stoga smo ponosni što se u Hrvatskoj pokrenuo Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća. Nažalost mišljenja sam da je novonastala situacija epidemije svakako usporila primjenu programa.

Zbog čega Šibenska bolnica nije ušla u okvir nacionalne strategije za rano otkrivanje raka pluća?

– Kako u samom programu, dakle ranom otkrivanju raka pluća prvenstveno sudjeluju pulmolozi i radiolozi vjerojatno bi vam oni mogli dati konkretniji odgovor. Nažalost, znam da smo poprilično oskudni s kadrom, imamo svega dva pulmologa u bolnici. Također je i broj radiologa dosta ispod potrebnog. Možda postoje i drugi razlozi, ali stvarno nemam podataka o tome.

Ilustracija/Arhiva

Kakav je omjer ranog otkrivanja i prevencije raka pluća u odnosu na nacionalnu razinu?

– Šibensko-kninska županija je ispod hrvatskog prosjeka u pogledu učestalosti pojavljivanja raka. Prema posljednjim podacima bili smo na zadnjem mjestu što se tiče muškaraca, a žene su također bile pri dnu ljestvice, što nas svakako treba veseliti. Inače, sama inicijativa ide od obiteljskog liječnika jer su oni najbolje upoznati s navikama bolesnika. Potencijalni kandidati mogu obaviti pregled s niskozračećim CT-om u Općoj bolnici Zadar ili KBC-u Split, najbližim centrima koji su obuhvaćeni programom. Inače s navedenim bolnicama imamo izvrsnu suradnju i na drugim poljima pa ne vidim razloga da ne bi imali i na ovom.

Tko su u načelu najizgledniji kandidati za rano otkrivanje raka pluća?

– To su osobe koje imaju između 50 i 75 godina, koje su aktivni pušači ili su prestali pušiti unutar 15 godina prije probira, uz pušački staž od minimalno 30 godina. Zatim, pušači s dvije ili više popušenih kutija prosječno dnevno i s manjim pušačkim stažom do 15 godina.

Kakav je omjer smrtnosti od raka pluća u Županiji, u usporedbi s nacionalnim prosjekom?

– Nemam podatke za smrtnost od raka pluća za našu županiju, ali brojke na razini Hrvatske su poražavajuće. U 2017. godini od raka pluća umrlo je preko 2000 muškaraca i preko 850 žena. Što se tiče usporedbe s ostalim europskim državama Hrvatska se po učestalosti raka nalazi u sredini, ali po smrtnosti na začelju. Koji su razlozi tome ne možemo sa sigurnošću reći. Jedan od čimbenika je mislim i nedovoljno dobro prikupljanje statističkih podataka. A vjerojatno jedan od razloga je i kasno otkrivanje raka. Petogodišnje ukupno preživljenje uznapredovalog raka pluća iznosi u prosjeku 10 do 15 posto. Rak pluća ranog stadija je potencijalno izlječiva bolest s petogodišnjim preživljenjem prvog, vrlo ranog stadija i do 80 posto. Cilj Nacionalnog programa je otkriti karcinom pluća upravo u prvom stadiju bolesti. Također treba naglasiti da je pušenje vodeći čimbenik rizika za nastavak raka pluća. A u Hrvatskoj puši preko 30 posto stanovništva.

Je li adekvatna i ažurna pomoć oboljelima od raka pluća smanjena aktualnom korona-krizom?

– Što se tiče naše bolnice mišljenja sam da za sad onkološki bolesnici nisu zakinuti niti u jednom segmentu svog liječenja, koliko je meni poznato. Bolesnicima koji su u tijeku aktivnog liječenja za sada uspješno i bez kašnjenja dajemo svu potrebnu terapiju. Također nisam primijetila da su liste čekanja na dijagnostičke pretrage postale duže kao i da se smanjio broj operativnih zahvata. Možda nas u budućnosti čekaju novi izazovi, prvenstveno se bojim smanjenja broja djelatnika koji je i sada već premali, bilo zbog zaraze Covidom-19, bilo zbog preraspodjele na odjel za oboljele od Covida. U Dnevnoj onkološkoj bolnici unazad osam mjeseci radi svega dva onkologa što je također poprilično zahtjevno, ali nadamo se skorom povratku kolegice.

Liječnici obiteljske medicine su također preopterećeni obvezama što je pred njih stavila ova nova epidemiološka situacija, stoga će u ovoj situaciji sigurno biti otežana provedba programa.

Što se na tom planu još može učiniti i koji bi uvjeti za to trebali biti zadovoljeni?

– Kao što sam već spomenula potencijalni kandidati mogu biti upućeni u OB Zadar ili KBC Split te ne biti zakinuti u provođenju programa. Ono na što bih se osvrnula ovim putem je problem omogućavanja onkološkim bolesnicima da svu potrebnu terapiju mogu primiti u svom mjestu stanovanja što sada nije slučaj. Pogotovo se to odnosi na bolesnike s raširenom, uznapredovalom bolešću kojima transporti itekako otežavaju kvalitetu života.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.