Ispred nas samo Dubrovačko-neretvanska županija

Šibensko-kninska županija druga u Hrvatskoj po broju rođene djece u prva tri mjeseca 2020. godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibensko-kninska županija druga je po broju rođene djece u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine, prema podacima Ministarstva uprave. U Hrvatskoj je u prva tri mjeseca rođeno i 252 djece više nego u istom razdoblju lani, a najveći porast imala je Dubrovačko-neretvanska županija, dok su se iza Šibensko-kninske smjestile Istarska i Osječko-baranjska županija.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u prva tri mjeseca ove godine rođeno je, tako, čak 60 beba više nego u tri prošlogodišnja mjeseca. Sa 48 beba više slijedi Šibensko-kninska županija te sa 43 bebe više Istarska županija. Zanimljiv je podatak da potom slijedi niz slavonskih županija. Tako je u Osječko-baranjskoj županiji rođeno u tri ovogodišnja mjeseca 42 bebe više, u Brodsko-posavskoj županiji 26 beba više, a Požeško-slavonskoj 20 beba više. Međimurska i Varaždinska županija imaju 21 više rođenih beba. U Zagrebu, koji obuhvaća i Zagrebačku županiju, rođeno je 42 beba više, javlja portal Župan.hr.

Ukupno je lani u tri mjeseca rođeno 8.557 beba, a ove godine u prva tri mjeseca 8.809 beba. Ove godine je rođeno do kraja ožujka 4.532 dečka i 4.277 djevojčica.

Šibensko-kninska županija je i lani bila u plusu s većim brojem rođenih beba, njih 30

– Sve što radimo, zapravo radimo kako bismo mladim ljudima osigurali bolju budućnost i potaknuli ih da ostanu ovdje živjeti i da ovdje osnuju svoju obitelj. Šibensko-kninska županija provodi brojne mjere kojima, vjerujem, na izravan ili neizravan način  doprinosi ovim pozitivnim trendovima. Kontinuirano stipendiramo svoje učenike i studente, brinemo  o njihovom obrazovanju i kvaliteti zdravstvene zaštite. Gospodarska situacija u našoj županiji u posljednjih je nekoliko godina znatno poboljšana, a uvelike je smanjena i nezaposlenost. Sve su to zasigurno razlozi zbog kojih vlada određena sigurnost, jedan od preduvjeta koji trebaju biti ispunjeni kako bi se obitelji odlučile na proširenje. Mogu samo još dodati da se nadam kako će se ovaj trend nastaviti ne samo u našoj županiji, nego u cijeloj Republici Hrvatskoj – prokomentirao je šibensko-kninski župan Goran Pauk početkom godine, a nakon plusa po broju rođenih beba u njihovim rodilištima u 2019. godini.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.