Šibenski ugostitelji u strahu od zabrane pušenja na terasama, Burić smiruje strasti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Skorašnjom izmjenom Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda, Vlada planira lokalnim jedinicama dopustiti da same određuju nepušačke zone, što znači da bi cijeli trgovi, ulice i prostori uz razne javne objekte mogli biti proglašeni zonama bez cigareta, javlja Novi list. Predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić smatra kako bi u tom slučaju došlo do nezadovoljstva određenog broja ugostitelja, dok s druge strane šibenski gradonačelnik Željko Burić pozdravlja takvu odluku.

– Mi ugostitelji i svi koji će trpjeti posljedice tog zakona, nismo sretni s mogućnošću da se takve odluke prepuste lokalnim samoupravamaq. Ako se donosi zakon, onda se on treba donijeti na razini države. Ovako će biti uvjetovanja i nezadovoljstva, lokalne samouprave same će odlučivati gdje će biti pušačke zone, a gdje neće, čime se ostavlja prostor za manipulaciju – smatra Smolić.

kongres ugostitelja solaris joso smolic 231115 3

Predsjednik županijske Obrtničke komore nada se kako će Vlada ipak imati sluha i uskladiti zakon na način da bude jednak za sve.

– Vjerujem da će u konačnici donijeti odluku kojem će svi biti zadovoljni. U protivnom, neke lokalne samouprave koje imaju sluha za ugostitelje, bit će zadovoljnije, druge neće, nego će se držati svojih ideja i pravila, što će praviti veliku razliku od grada do grada, od općine do općine. Na nama je da pokušamo izboriti što bolje uvjete. Taj zakon u Europi se provodi već dugi niz godina, i zasigurno ćemo i mi trpjeti u početku posljedice koje su trpjeli naši susjedi. Međutim, vjerujem da nas to neće srušiti – kaže Smolić.

Ugostitelji, dodaje, trpe financijske udarce godinama, no unatoč tome uspjeli su se održati.

– Isprva je bilo govora o potpunoj zabrani, pa smo našli kompromis. Sada je došao na red i drugi dio zakona i treba pronaći rješenje koje će zadovoljiti sve strane. Poručio bih ugostiteljima da se ne pokolebaju. Ukoliko se i donese takav zakon, isprva će možda trpjeti, no ljudi će se s vremenom naviknuti. Moramo učiti, prilagođavati se novim uvjetima i mijenjati navike – govori Smolić.

Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske, kazao je za Novi list kako će se u tom slučaju zatvoriti tisuće ugostiteljskih objekata, a još veći broj radnika ostat će bez posla. Prema njemu, najspornija je stavka da će lokalne jedinice moći određivati gdje se smije pušiti, što otvara prostor zloupotrebi, jer će se gradonačelnici i načelnici moći ponašati kao šerifi.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, pak, smiruje strasti.

– Volio bih da se odlučivanje prenese na lokalnu zajednicu, i ako dođe do toga, sastat ćemo se sa svim ugostiteljima i naći najoptimalnije rješenje. Kao doktoru po struci suvišno je govoriti o tome da se svi nepušači moraju zaštititi od presinga dima koji stvaraju pušači, međutim, treba voditi računa da se time ne ugrožava egzistencija ugostitelja, jer činjenica je da su duhan, kava i kafić naše svojevrsno ‘kulturološko naslijeđe’, stoga treba pronaći kompromis. Ali ponavljam, bez suradnje s ugostiteljima nećemo donositi odluke – napominje Burić.

zeljko buric 1

Zlatko Vukičević, vlasnik kafića Giro Espresso u centru Šibenika, strahuje od odluke koja bi, prema njegovom mišljenju, mogla dovesti do zatvaranja brojnih ugostiteljskih objekata.

– Zakon bi trebao ostati ovakav kakav jest, znači da se u objektima koji kvadraturom i ventilacijskim sustavom udovoljavaju standardima – dozvoli daljnja konzumacija duhanskih proizvoda, kao i na terasama. U protivnom bi zabrana trebala vrijediti na razini cijele države – govori Vukičević.

Ograničavanjem upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda u ugostiteljskim objektima i na javnim prostorima u zemlji koja živi od turizma, mnogi će biti prisiljeni staviti ključ u bravu, a poznato je da su pušači veći potrošači, poručuje Vukičević.

zlatko vukičević11


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.