Više

  U ponedjeljak počinje druga faza popuštanja mjera

  Šibenski saloni spremni su za rad: Maske će lijepiti flasterom, a ako treba neki će navući i svemirsko odijelo

   

  U ponedjeljak počinje druga faza popuštanja mjera i nakon više od mjesec dana s radom kreću frizeri, kozmetičari, pedikeri i druge uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. Uvjeti u kojima će raditi bit će drugačiji nego prije jer morat će se pridržavati epidemioloških preporuka, a mi smo provjerili kako su se šibenski obrtnici pripremili za otvaranje salona i rad u novim uvjetima.

  Biserka Blaće poduzela je sve potrebne korake kako bi rad prilagodili preporukama epidemiologa. Dezinfekcijska sredstava, maske, viziri i pregrade od pleksiglasa su spremni, a ona odbrojava sate do ponovnog susreta s mušterijama.

  – Nedostaju mi moje mušterije i rad, a od ponedjeljka ponovno startamo pridržavajući se preporuka. Nabavila sam i pregrade od pleksiglasa što je bio financijski izdatak, ali to sam smatrala opravdanim ulaganjem. Prilagodit ćemo se novim uvjetima rada, narudžbe isključivo telefonskim putem, a osigurali smo i zaštitnu opremu – priča nam vlasnica frizerskog salona ‘Biserka’.

  Zaraze se ne boji, priča nam, jer poduzeli su sve potrebne mjere kako bi osigurali rad u sigurnim uvjetima. A straha od zaraze nema ni kod mušterija ako je suditi po pozivima.

  – Dan kad su objavili da saloni otvaraju 4.svibnja, mušterije su odmah krenule zvati što pokazuje da su svi jedva dočekali ovo odluku. Pravila struke moramo se pridržavati svi, i mi i mušterije, i uvjerena sam da će sve biti u redu. Najvažnije je da napokon počinjemo raditi – kaže nam Biserka.

  Za otvaranje je spremna i vlasnica salona ‘Valentina nails and beauty’ Valentina Miš Andrić koja je u svojem poslu i prije koristila masku i rukavice tako da joj ovo nije velika promjena.

  – Preporuke za salone za nokte čak i nisu tako drastične, s obzirom kakve uvjete imaju frizeri i neke uslužne djelatnosti u kojima će biti možda teže funkcionirati i raditi. S obzirom da radim sama, a i inače koristim masku i rukavice, sad neću imati velikih promjena, osim što ću paziti da iza svake klijentice mijenjam masku. Rukavice sam mijenjala i prije. Maska je dosad služila za zaštitu od prašine, sad bi nam trebala čuvati zdravlje, a tu je i vizir. Novost je i da će klijentice također morati nositi masku. Trebale bi imati svoju, no ukoliko dođu na dogovoreni termin bez nje, ja ću im osigurati jednokratnu masku koju će morati staviti po ulasku u salon. Na ulazu će ih dočekati i dezinfekcijsko sredstvo za ruke, a svaka će morati popuniti izjavu sa svojim podacima. U slučaju da je neka od klijentica putovala ili došla iz inozemstva u zadnje vrijeme, upozorit ćemo da je ne možemo primiti sve dok postoji bilo kakva opasnost od zaraze – objašnjava nam Valentina.

  Njezin posao je i do sada funkcionirao ‘jedan na jedan’,  tako da ni tu nema većih promjena.

  – Nekad bi se eventualno poklopilo da netko par minuta pričeka dok završim mušteriju, a sada će morati pričekati ispred salona. Iza svakoga slijedi dezinficiranje stola, alat koji koristim sterilizirat ću u sterilizatoru, a sve što je moguće, koristit ću jednokratno. Na dan kad je stigla obavijest da 4.svibnja počinjemo s radom, mobitel nije prestao zvoniti. Prva dva tjedna odmah su popunjena. Moje klijentice su većinom bile strpljive tako da nisam imala neugodnih situacija i poruka gdje su pitale hoću li im nokte napraviti na crno. Što se tiče ponovnog rada, ne mogu reći da se baš bojim, učinit ću sve što mogu da maksimalno održavam higijenu u salonu kako bi zaštitila sebe i druge. Pazit ću na sve uvjete i preporuke, a s obzirom da radim ono što stvarno volim jedva čekam početi raditi. Nabavila sam puno novog materijala i boja da bi nakon svega ovog malo razveselila svoje klijentice, pa makar nam rekli i odijela svemirska da moramo nositi, nokti se moraju imati – kaže nam za kraj.

  arhiva

  U frizerskom salonu ‘Blend’ vesele se poslu, a novoj situaciji prilagodit će se maksimalno.

  – Jako se veselimo poslu, ali s dozom opreza i rizika jer svi kući imamo obitelji i strah je neizbježan. Prije 10 dana dobili smo obavijest da počinjemo s radom, a preporuke smo čekali do zadnjeg tjedna. Mi imamo veliki salon i radimo po principu klijent-frizer tako da se kod nas nije puno promijenilo, osim obaveznog nošenje maske. Higijena u salonu nam je uvijek na nivou, svaki dan se čisti i dezinficira tako da nam se i tu nije puno toga promijenilo. Jedina novost je ispunjavanje izjave od strane klijenta po preporuci Stožera. Na ulazu u salon je obavezna dezinfekcija ruku, a klijent u samom salonu je obavezan nositi masku. Pribor se iza svakog dezinficira, uključujući četke škare i češljeve – priča nam Tea Štrkalj iz frizerskog salona ‘Blend’.

  Nošenje maske je obavezno što bi moglo biti nezgodno kod friziranja, no sve će to rješavati u hodu, objašnjava Tea.

  – Pripomoći ćemo se flasterima ili će mušterija pridržati u nekim situacijama gdje je kratka kosa i šišanje oko uha. Svatko može kupiti jednokratnu maskicu i nakon što izađe iz salona može je baciti. Mi smo svima naglasili da je ona obavezna u našem prostoru – kaže nam Tea.

  Tattoo majstor Luka Mamula spreman je za početak rada, a spremni su i klijenti koji ju jedva dočekali datum otvorenja.

  – Kad je donesena odluka o zatvaranju, dosta termina smo trebali otkazati ili prebaciti tako da mušterije su jedva dočekale otvorenje. Čitavo ovo vrijeme su se javljali, pisali da javimo čim otvorimo i s prvom vijesti o datumu otvaranja, krenula je mala navala – priča nam vlasnik studia  ‘The Guild’ .

  Visoki stupanj higijene i inače je uvjet u njihovom poslu tako da, osim sredstava za dezinfekciju ruku na ulazu i mogućnosti da samo jedna osoba bude s tattoo majstorom u salonu, nisu imali previše toga prilagoditi novim uvjetima rada u skladu s preporukama epidemiologa.

  – Što se tiče funkcioniranja studija, neće biti neke velike razlike jer i prije smo pazili na higijenu. Razlika je što će ulaz biti dozvoljen samo osobi koja se naručila telefonski ili putem maila, odnosno društvene mreže. Nažalost, mislim da će posao ipak biti otežan zbog straha od Covida-19 koji je natjerao ljude da izbjegavaju susrete s  drugima. Što se tiče preporuka, krivo mi je što je moralo doći do pandemije da bi se ljudi sjetili da ruke moraju prati redovito, a isto tako mislim da se nije smjela stvoriti tolika panika i stopirati ekonomiju i ljude. No, sad idemo dan po dan u skladu s preporukama  – priča nam Luka.

  Straha od zaraze nema, naglašava, jer i inače paze i na mušterije i na sebe. Povratku na posao se veseli, a pripremio je i novitete za klijente.

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  HNS odbio žalbu Zagore, na Borovištu ne odustaju:...

  Hrvatski nogometni savez nije uvažio žalbu NK Zagore vezano za uskraćivanje licence za 2.NL. Tako će umjesto Unešičana, koji su titulu prvaka osvojili na...

  Nikola Vujević i Ivano Jurić juniorski prvaci Hrvatske...

  Kickboxing klub Petar Krešimir IV od subote ima dva državna juniorska prvaka te jednog viceprvaka u fullcontactu. Na Prvenstvu Hrvatske u kickboxingu za seniore...

  Fantastičan uspjeh Dišpetovca: Roko Zorić juniorski viceprvak države...

  Sjajne vijesti stigle su s Prvenstva Hrvatske u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici, koje je proteklog vikenda održano u Osijeku. Naime, Roko Zorić, član...

  U srijedu, 30 godina bez Dražena

  Prigodnim programom uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Draženovog spomenika na Baldekinu, 7. lipnja s početkom u 10.30 sati košarkaškog Mozarta prisjetit će...

  NAJNOVIJE

  HNS odbio žalbu Zagore, na Borovištu ne odustaju: ‘Izgubili smo bitku, ali rat za istinu i pravdu se nastavlja’

  Hrvatski nogometni savez nije uvažio žalbu NK Zagore vezano za uskraćivanje licence za 2.NL. Tako će umjesto Unešičana, koji su titulu prvaka osvojili na...

  Nikola Vujević i Ivano Jurić juniorski prvaci Hrvatske u fullcontactu, Lukas Bačelić viceprvak

  Kickboxing klub Petar Krešimir IV od subote ima dva državna juniorska prvaka te jednog viceprvaka u fullcontactu. Na Prvenstvu Hrvatske u kickboxingu za seniore...

  Fantastičan uspjeh Dišpetovca: Roko Zorić juniorski viceprvak države u gimnastici!

  Sjajne vijesti stigle su s Prvenstva Hrvatske u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici, koje je proteklog vikenda održano u Osijeku. Naime, Roko Zorić, član...

  U srijedu, 30 godina bez Dražena

  Prigodnim programom uz polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod Draženovog spomenika na Baldekinu, 7. lipnja s početkom u 10.30 sati košarkaškog Mozarta prisjetit će...