Ušli smo u klimatološku zimu

Šibenski prosinci od plus 20 do minus devet. Koje veze imaju komarci?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zagazili smo u prosinac s kojim klimatološki počinje zima. Hoće li je biti ove godine, nakon studenoga bez studeni teško je sada predvidjeti, ali kroz povijest mjerenja meteoroloških podataka na šibenskom području znala je zima i ugristi i pogladiti u prosincu. Trenutno prognostički materijali ‘vide’ zahlađenje u utorak, ali i porast temperature od četvrtka.

Po višegodišnjim mjerenjima prosječna temperatura u zadnjem mjesecu godine u Šibeniku je iznosila 8,3 °C, a kako je to mjesec s najmanje sunčanih sati, samo 116, niže temperature ne bi nas trebale zateći nespremne. Najniže se temperatura zraka u Šibeniku spustila 17. prosinca 1961. godine kada je izmjereno 8,9 °C ispod nule. Još je zanimljivije bilo 9. prosinca 1969. godine kada je Šibenik prekrilo 28 centimetara snijega. No ni iznimno visoka temperatura ne bi trebala biti iznenađenje u ovom zimskom mjesecu jer je 18. prosinca 1989. godine izmjereno ugodnih 20,3 °C.

Prosječan šibenski prosinac donese oko 93 litre oborina, a uz 12 dana s kišom ponudi i 7 vedrih, bar jedan s maglom, tri s mrazom i jedan sa snijegom. Utješno je što u prosjeku prosinac ima samo tri dana s temperaturom u minusu.

Na kninskom području, s još manje sunčanih sati, oko 111, prosinac ima prosječnu temperaturu 5,2 °C i 114 litara oborina. Ekstremno hladan bio je 28. prosinca 1962. godine kada se temperatura spustila do -15,4 °C, a 5. prosinca 1979. godine zakuhalo je u Kninu do 21,6 °C. Najdeblji snježni pokrivač Zvonimirov grad je mjerio na Silvestrovo 1996. godine i to čak 40 centimetara.

Milan Sijerković, meteorolog koji nas je napustio lani 10. prosinca, zapisao je da ‘premda valova razmjerne topline može biti i u prosincu, mnogo više pažnje privlače prodori hladnog zraka sa snijegom, pa se za ovaj mjesec može reći da je predvorje zime i istinski vjesnik svih nevolja što će ih donijeti naredni tjedni i mjeseci’.

Za oslikati porijeklo imena zadnjeg mjeseca u godini najbolja je ona narodna koja opisuje stanje sa zimskim zalihama, a kaže ‘ima više dana, nego kobasica’. I stočari su nekad pratili prirodu u prosincu pa se govorilo ‘ako vidiš prosinca da se s komarcima igra, gospodar treba sa sijenom štedljivo da ravna’.

Prosinačka utjeha, uz blagdanske dane koji nose radost i veselje, svakako je i početak produljivanja dana od zimskog solsticija koji ove godine pada 22. prosinca u 5.19 sati.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.