Šibenska bolnica plaća u rokovima

Šibenski pacijenti ne trebaju strahovati od prijetnji veledrogerija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Početkom ožujka dug bolnica prema veledrogerijama narastao je na čak šest milijardi kuna, a gotovo svakog dana jedna nova bolnica dolazi na listu uvjetovane isporuke lijekova i medicinskih potrepština te su već 22 bolnice pod takvim režimom, no Opća bolnica Šibenik nema problema s plaćanjem dobavljačima ni isporukom, doznajemo od ravnateljice šibenske bolnice Sanje Jakelić.

– Šibenska bolnica redovno podmiruje svoje obaveze prema veledrogerijama. Posljednjih mjeseci nismo imali problem s podmirivanjem obveza prema dobavljačima, a nadamo se da ćemo i održati takvu praksu – kazala je Sanja Jakelić.

Inače, dio bolnica u Hrvatskoj posljednja je dva mjeseca prestao s bilo kakvim plaćanjima, mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok je rok plaćanja HZZO prema ljekarnama prešao 150 dana. Iz tog razloga, nastavlja se s isporukom onoliko robe koliko zdravstvene ustanove mogu platiti.

S obzirom da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija u tom slučaju čini čak 3,86 posto državnog proračuna.

– U nešto više od tjedan dana broj bolnica u kojima smo bili prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prilikom isporuke lijekova i medicinskih proizvoda skočio je s 15 na 22. Riječ je o 30-postotnom povećanju, pri čemu na listu gotovo svaki dan dolazi jedna nova bolnica koja ne podmiruje svoje obveze redovito – kazala je predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.