Šibenski maslinari vrlo zadovoljni, ali jedna sorta posebno se ‘opoštenila’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ova je godina dobra za šibensko-kninske maslinare. Osobito se to odnosi na one koji su, neovisno na kojem su im području, višekratno i temeljito zaštitili svoje maslinike od napada nametnika i, na taj način osigurali ove jeseni solidan urod, odličan randman i visoku kvalitetu maslinova ulja.

Napad svrdlaša, nametnika koji je prije nekoliko godina opustošio ovdašnje maslinike, ove ih je godine poštedio, no na pojedinim područjima, poput murterskog, maslinin moljac preuzeo je svrdlaševu ulogu, piše Slobodna Dalmacija. Tijekom rujna uočeno je značajno opadanje ploda.

Odoljele nametnicima

Generalno se, kaže Gordana Kožarić-Silov, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja u Poljoprivredno-savjetodavnoj službi Šibensko-kninske županije, može ocijeniti kako je obalni dio županije zbog višeg stupnja vlažnosti zraka, zalijevanja ili, općenito, blizine vode, drugoj generaciji maslinine muhe bio privlačniji od kontinentalnog.

Napadu tog i drugih nametnika uspješno su, međutim, odoljeli maslinari na obali i otocima koji su mu se pravodobno suprotstavili zaštitom svojih maslina po savjetima stručnjaka.

– Obalni dio na kojem je dominantna sorta oblica bilježi prosječni urod, na nekim dijelovima i dobar. Tko je odradio zaštitu, nije imao problema. Što se oblice u zaleđu tiče, napad maslinine muhe druge generacije bio je znatno manji, gotovo pa je izostao.

– Ono što je ove godine zamjetno je izniman, pa možemo reći i rekordan urod sorte krvavica na skradinskom području, Dubravicama i obližnjim lokalitetima. Toliko je prerodila da su se grane svinule do zemlje.

– Druge sorte – leccino, pendolino ili Istarska bjelica također su dobro rodile u cijeloj županiji. U stvari je najproblematičnija bila oblica – gdje je dominirala ta sorta, tu je bilo više problema u nezaštićenim maslinicima. Maslinari koji su ozbiljnije shvatili zaštitu i berbu odradili ranije, imaju svejedno kvalitetna ulja ulja – kaže viša stručna savjetnica.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.