Šibenski liječnici u velikoj zdravstvenoj aferi

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dvoje liječnika obiteljske medicine uskoro će ostati bez licence odnosno dozvole za rad. Naime, za desetak dana kada završi žalbeni postupak dogodit će se presedan, a liječnici za koje neslužbeno doznajemo da su iz Šibenika i Splita ostat će bez svoje ordinacije odnosno ugovora s HZZO-om.

Epilog je to afere Hipokrat koja je 2012. godine uzburkala hrvatsku javnost, ali i okaljala ugled liječničke struke te joj priskrbila epitet korumpirane.

Pokloni i gotovina

U studenome te godine otkriveno je da je čak četvrtina, odnosno 300-tinjak liječnika obiteljske medicine preko posrednika primalo mito od farmaceutske kuće Farmal kako bi pacijentima prepisivali upravo njihove lijekove. Neki liječnici zadovoljili su se poklon bonom od 500 kuna za trgovačke lance, ali bilo je i onih koji su u džep stavili i gotovo 200.000 kuna.

Početkom 2013. podignuta je optužnica koja je potukla sve rekorde u hrvatskom pravosuđu koji do danas nisu srušeni. Naime, afera Hipokrat obuhvatila je najveći broj optuženika u povijesti hrvatskog pravosuđa.

Sudski postupci uglavnom su završili nagodbama te su liječnici većinom dobili uvjetne kazne koje se kreću u rasponu od tri mjeseca do godine dana zatvora, uz rok kušnje od, uglavnom, dvije godine. Dio liječnika dobio je zatvorske kazne u rasponu od tri mjeseca do godine dana s tim da su te kazne liječnici zamijenili radom za opće dobro. Osim toga, dobili su i novčane kazne pa je recimo nakon izrečene 271 pravomoćne presude u hrvatski proračun ušlo gotovo devet milijuna kuna.

I upravo kada se činilo da se priča polako zaboravila, Hrvatska liječnička komora (HLK) svoje je članove poslala pred Časni sud.

Trpimir Goluža, predsjednik HLK, rekao je kako je u veljači ove godine pri Časnom sudu Komore pokrenut postupak za utvrđivanje nedostojnosti obavljanja liječničke djelatnosti za sve liječnike koji su pravomoćno osuđeni u aferi Hipokrat.

– Radi se o ukupno 285 liječnika. Do sada je Časni sud proveo 158 postupaka i donio 158 odluka. Od njih su četiri oslobađajuće, a u 152 izrečena je mjera privremenog oduzimanja licence s odgovarajućim rokom kušnje (uvjetno oduzimanje licence). Raspon izrečenih mjera različit je ovisno o okolnostima svakog pojedinog slučaja – kaže Goluža i objašnjava da najkraće trajanje mjere oduzimanja licence iznosi mjesec dana uz rok kušnje od šest mjeseci, a najduže trajanje mjere iznosi godinu dana uz rok kušnje od 24 mjeseca.

Osim ovih ‘blažih’ kazni, za sada su u dva postupka donesene odluke o bezuvjetnom oduzimanju licence, i to jednom liječniku na tri, a jednom na pet mjeseci. Okončanje preostalih 127 postupaka, kaže Goluža, u planu je do kraja ove godine.

Trošak postupka

Dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacija obiteljske medicine (KoHOM), oštro je kritizirala Komoru.

– Niti jednom liječniku nije trebalo oduzeti licencu. Oni su prošli kalvariju, osramoćeni su, vratili su novac, odradili rad za opće dobro tako da smatram da naša krovna organizacija HLK treba braniti članove, a ne ih dodatno uništavati – kaže Krolo. No, ono što posebno smeta vodstvu KoHOM-a jest to što je svaki liječnik koji se pojavio pred Časnim sudom morao platiti 6000 kuna.

– Ako u Komori kažu da nisu dobili lipu od toga, pitamo se gdje su ti novci? Mi smo imali zahtjeve da se troškovi smanje, ali nije bilo sluha za naše molbe. Činjenica jest da je negdje otišlo dva milijuna kuna – kaže Krolo.

U 6000 kuna, koliko su pojedinačno primarci plaćali, Goluža pak ne vidi ništa sporno.

– Trošak postupka snosi strana koja izgubi spor. Riječ je o trošku cijelog postupka u kojem sudjeluje tročlano sudsko vijeće, službenici pravne službe HLK-a i odvjetnici koji zastupaju Komoru. On obuhvaća rad na organizaciji svakog pojedinačnog postupka, pripremu rasprave, njeno provođenje kao i sve radnje po održanoj raspravi na Časnom sudu.

U navedeni trošak ulaze i sva davanja državi koja iznose oko polovice tog iznosa. Hrvatska liječnička komora po osnovi tih postupaka ne ostvaruje nikakvu financijsku dobit – objašnjava Goluža.

izvor: jutarnji.hr


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.