Vrijede od danas

Šibenska policija od jutra zaustavlja promet i provjerava imaju li građani e-propusnice

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

E-propusnice od danas počinju vrijediti u Hrvatskoj, s tim da će za građane koji nisu uspjeli ishoditi e-propusnicu, a izdana im je propusnica temeljem Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, vrijediti do danas do 24 sata. Šibenska policija zato od jutra na kontrolnim punktovima provjerava ispravnost e-propusnica koje su građani dobili.

Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je izvijestio kako osobe koje imaju članske iskaznice Hrvatske komore medicinskih biokemičara, Hrvatske komore primalja i Hrvatske komore fizioterapeuta, ne moraju ishoditi elektroničku propusnicu, kao ni oni s iskaznicama Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara, članske iskaznice izdane od Hrvatske liječničke komore te članske iskaznice izdane od Hrvatske komore dentalne medicine.

Također, za radnike temeljem ugovora o djelu čiji rad je neophodan za određene gospodarske subjekte, e-Propusnice će izdavati Stožeri civilne zaštite. Nadalje, e-Propusnice se neće izdavati temeljem pojedinačnih zahtjeva radnika, već je svaki poslodavac dužan podnijeti zahtjev sa svim potrebnim podacima za sve radnike koji rade na ugovor o djelu, a neophodni su mu za rad. Na isti način izdavanje e-Propusnice od stožera civilne zaštite mogu zatražiti i poslodavci koji imaju potrebu za radom studenata koji rade preko Student servisa.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Radnicima koji rade u inozemstvu e-Propusnice također će izdavati Stožeri civilne zaštite.

E-Propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi – vatrogascima, pripadnicima Crvenog križa i HGSS-a koji sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, kad su na dužnosti i u službenim odorama.

E-Propusnice za potrebe OPG-ova izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a zahtjev se podnosi preko linka koji je objavljen na web stranici Ministarstva. Prilikom podnošenja zahtjeva potrebno je navesti razlog zbog kojeg se traži i razdoblje za koje se traži, ali ne može biti duže od 14 dana. Ukoliko se traži izdavanje e-Propusnica za članove OPG-a, može se podnijeti zahtjev za nositelja OPG-a i maksimalno do 50 posto članova OPG-a. Ukoliko se traži izdavanje e-Propusnice za samoopskrbna poljoprivredna domaćinstva zahtjev se može podnijeti za nositelja i još jednog člana domaćinstva koji mora imati istu adresu prebivališta kao i nositelj.

Vozači teretnih vozila u inozemnom i međunarodnom transportu mogu se kretati bez e-Propusnica jedino ako se nalaze u teretnom vozilu dok obavljaju prijevozničku djelatnost i ukoliko kod sebe imaju CMR, teretni list, otpremnicu ili drugi dokument iz kojeg je vidljivo ime i prezime vozača, oznaka robe te registracija vozila koje prevozi tu robu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.