Nitko od liječnika i osoblja nije u samoizolaciji

Šibenska bolnica spremna. Od danas naručivanje, u ponedjeljak počinju i pregledi

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibenska bolnica spremna je za reaktivaciju zdravstvenog sustava, odnosno postupno vraćanje u normalni režim rada uz primjenu svih mjera prevencije, a dobra je vijest da nije bilo znatnijeg prodora virusa u bolnički sustav te da s današnjim danom ni jedan liječnik niti itko od medicinskog osoblja više nije u samoizolaciji, potvrdila nam je Sanja Jakelić, ravnateljica bolnice.

– Još uvijek nismo dobili nikakve pisane upute, ali je jasno iz izjava ministra Beroša i Nacionalnog stožera da od ponedjeljka počinje reaktivacija zdravstvenog sustava koja će ići postupno u koracima od 25 do 30 posto tjedno. U bolnici od ponedjeljka počinjemo s polikliničko-konzilijarnim, dijagnostičkim i prvim pregledima uz strogo poštivanje svih epidemioloških mjera – kaže Jakelić.

Već od danas će liječnici početi pozivati pacijente i naručivati ih na preglede i pretrage.

– Za početak ćemo pacijente naručivati u razmacima od otprilike pola sata jer moramo računati s tim da može iskrsnuti i neki hitni slučaj i ne želimo stvaranje gužvi. Na ulazima u polikliniku bit će organizirano mjerenje tjelesne temperature svima koji dolaze i prikupljanje nužnih epidemioloških podataka. Za one kod kojih postoji nekakva sumnja na moguću izloženost koronavirusu trijaža će se provoditi u šatoru pred Objedinjenim hitnim bolničkim prijemom. Svi ostali ići će direktno u ambulante poliklinike za koje su naručeni – pojašnjava ravnateljica bolnice.

Dok će u prvom tjednu popuštanja mjera raditi samo jutarnje ambulante u bolnici planiraju u drugom tjednu uvođenje popodnevne smjene.

– Tada će pacijenti dolaziti u razmacima od 30 do 15 minuta s ciljem izbjegavanja grupiranja i polaganog sustizanja zaostataka koji su nastali u proteklih mjesec i pol dana. Prostor poliklinike je takav da je u njemu teško i nemoguće postići prirodnu ventilaciju te stoga ne želimo stvarati gužvu u hodnicima i čekaonicama. Za laboratorij već je uveden redomat i tu će dolaziti 20 po 20 pacijenata u redovitu kontrolu mjera distanciranja i zaštite od strane naših djelatnika.

Što se tiče zaostataka i listi čekanja, ravnateljica Jakelić naglašava kako su u bolnici i dosad radili sve hitnoće u dijagnostici i terapiji kao i sve onkološke bolesnike. U bolnici još nemaju točne podatke o listama čekanja jer je svo ovo vrijeme sustav e-naručivanja bio blokiran.

– Sigurno će biti listi čekanja za one pretrage za koje smo ih imali i prije epidemije, dakle za magnet, ultrazvuk, CT, kardiološki prvi pregled i operaciju katarakte. Vjerujem da neće biti problema u povratku redovnom radu jer nam trenutno ni jedan liječnik ili član medicinskog osoblja nije u samoizolaciji. Situacija je danas u bolnici značajno bolja. Neki veći proboj virusa u bolnički sustav nismo imali tako da nismo kadrovski okrnjeni. Međutim, u ovom trenutku nikome nije u interesu u potpunosti otvoriti bolnicu i riskirati s koronavirusom koji je još tu. Planiranim tempom, uz popodnevne smjene mislim da ćemo kroz dva-tri mjeseca sustiči sve zaostatke. Naravno pod uvjetom da se epidemiološka slika ponovno ne pokvari – pojašnjava doktorica Jakelić.

Odjel otorinolaringologije, koji je prenamijenjen za liječenje Covid pacijenata sada je prazan, ali i dalje ostaje u stand by aranžmanu, zlu ne trebalo.

– S aktualnim popuštanjem mjera za građane još ne znamo što će se dogoditi u budućnosti i ne želimo nikakvo iznenađenje ili da nas neko novo žarište bolesti zatekne nespremne. U tom odjelu je spremna i jedna rađaonica te manja operacijska sala za Covid bolesnike i tako će ostati do potpunog prolaska ugroze – kaže ravnateljica šibenske bolnice.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.