Šibenik u prosincu i na +20 i pod 28 centimetara snijega

Od 1. prosinca klimatološki je počela zima koja nam astronomski dolazi 21. prosinca u 17.28 sati. Prognostičari su najavili jedan uobičajeni prosinac, možda čak i malo topliji od prosjeka višegodišnjih mjerenja Državnog hidrometeorološkog zavoda. Ipak, ne treba zanemariti ni narodnu mudrost koja kaže ‘gatala baba da ne će biti mraza, pa osvanuo snijeg’.

Zadnji mjesec u godini karakterizira najmanje sunčanih sati, ali zbog toga nije i najhladniji na ovim našim prostorima.

spica zima 190417 2

Prosinac u Šibeniku nudi samo 116 sunčanih sati, trostruko manje od najsunčanijeg srpnja. Po višegodišnjim bilježenjima vremena možemo očekivati sedam vedrih dana, jedan s maglom, 12 kišnih, tri s mrazom i jedan sa snijegom. Za razliku od Knina koji može računati na 13 dana s temperaturom ispod nule, Šibenik ih prosječno u prosincu ima samo tri. Srednja količina oborina tijekom cijelog mjeseca je oko 94 litre po četvornom metru.

U zadnjem mjesecu u godinu prosječna temperatura u Šibeniku je 8,3°C, još uvijek stupanj ili stupanj i pol toplije od siječnja ili veljače. Ima ovaj mjesec i svoje ekstreme. U Šibeniku je 18. prosinca 1989. godine izmjereno ugodnih 20,3°C, ali je 17. prosinca 1961. u Šibeniku bilo 8,9 stupnjeva ispod nule. Za ljubitelje snježnih radosti tračak nade može probuditi podatak o 28 centimetara snijega koliki je bio bijeli pokrivač u Šibeniku 9. prosinca 1969. godine.

snijeg-sibenik-2012

O imenu prosinca najčešće je tumačenje po kojem dolazi od siromaštva prirode i zaliha hrane koje se polako troše. U narodu se zna reći kako prosinac ‘ima više dana nego kobasica’. Nerijetko se može čuti i kako u prosincu nebo često pokriju oblaci i magla pa sunce tek rijetko ‘prosine’ kroz njih što bi bilo drugo tumačenje narodnog imena ovog mjeseca.

Za kraj evo i što o prosincu kaže legenda meteorologije, Milan Sijerković.

– Premda valova razmjerne topline može biti i u prosincu, mnogo više pažnje privlače prodori hladnog zraka sa snijegom, pa se za ovaj mjesec može reći da je predvorje zime i istinski vjesnik svih nevolja što će ih donijeti sljedeći tjedni i mjeseci, zapisao je Sijerković.

snijeg-led-sibenik (23)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.