30 godina

Šibenik ne zaboravlja: U spomen na žrtve Vukovara i Škabrnje zapaljeni lampioni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, večeras su na Trgu palih branitelja Domovinskog rata u Šibeniku zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve žrtve Vukovara i Škabrnje. Lampione u obliku simbola vukovarske obrane – vodotornja zapalili su učenici 7.B. razreda OŠ Meterize te članovi Društva  ‘Naša djeca’, zajedno sa predstavnicima Grada Šibenika i Šibensko- kninske županije.

Prigodnim riječima obratili su se gradonačelnik Željko Burić i župan Marko Jelić uz poruku da žrtva koju su za našu slobodu podnijeli stanovnici Vukovara i Škabrnje 1991. ne smije biti zaboravljena.

– Šibenik je grad prijatelj grada Vukovara. Neki ovdje ne mogu doživljavati tu priču kao ja. Tad sam bio dovoljno star da shvatim što se događa. Ako mi stariji, koji imamo svježa sjećanja, ne uspijemo ih prenijeti vama i samu činjenicu da je ovo simbol borbe hrvatske i istovremeno simbol bešćutne agresije, kada u ratu budu pobijeni oni koji se nalaze u bolnicama, onda se to mora zapamtiti. Čuvajte uspomenu na Vukovar, na ružne dane, na uspomenu na Hrvatsku koja se tada stvarala. Čuvajte uspomenu na sve ono lijepo što vam je sloboda i vaš život u našoj zajedničkoj domovini omogućio. Slava onima koji su dali svoj život za našu slobodnu i ponosnu državu – kazao je gradonačelnik Burić.

Župan Marko Jelić, kako je kazao, imao je 15 godina kad je Vukovar pao i još i danas se sjeća razočaranja i straha kojeg su tada osjetili.

– Svi smo bili upućeni u zbivanja u tom gradu i svakodnevno gledali što se događa. Na kraju smo ga izgubili. Vidite, ove svijeće što sada ovdje palimo, imaju oblik vodotornja. Vodotornjevi, inače, znače život, jer bez vode nema života. Ovdje sada nama znače nekakvo svjetlo. Iako smo izgubili taj grad i tisuće ljudi, još uvijek iz Vukovara tražimo 385 nestalih. Njihove obitelji još uvijek ne znaju gdje su. Mi 30 godina imamo svoju zemlju i svoju domovinu, a oni koji su stradali u Vukovaru su bili prva prava velika žrtva jednog naroda za svoju slobodu, zato to trebate pamtiti – rekao je Jelić.

Zbog epidemioloških razloga, u prigodnom programu ispred Gradske uprave sudjelovao je jedan osnovnoškolski razred, a učenici su  izveli recital sa simboličnim porukama mira, nade i ljubavi koji je s njima pripremila predsjednica Društva ‘Naša djeca’ Silvija Mikulandra.

U organizaciji Župe Gospa van Grada s početkom u 18 sati služena je sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata i za našu Domovinu.

Podsjetimo, izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 18. studenog  proglašen je državnim blagdanom i neradnim danom.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.