Šibenik i Tisno pripremaju popis obveznika: Porez na nekretnine bolje će puniti proračun

Foto: Foto iz zraka/Facebook
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Država koja je zakonom ukinula komunalnu naknadu i od 1. siječnja 2018. godine uvela obvezu naplate poreza na nekretnine, koji će ubirati Porezna uprava, a bit će prihod lokalnih jedinica samouprave, za posao evidentiranja svih obveznika novog poreza zadužila je lokalne jedinice, a neke od njih dio tog posla već prebacuju i na građane.

– Suradnja građana, koji nam mogu dostaviti točne podatke o svojim nekretninama, u njihovom je interesu jer će im u protivnom porez biti obračunat po maksimalnim zakonskim koeficijentima, a naknadne žalbe koje budu uvažene utjecat će tek na razrez poreza u 2019. godini, kazao je Slobodan Tolić, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Šibenika.

Iz Općine Tisno već su objavili ‘važnu obavijest’ o početku evidentiranja obveznika poreza na nekretnine u kojoj pozivaju vlasnike i korisnike nekretnina na području Općine Tisno da, radi ustrojavanja i vođenja evidencije te radi pravilnog utvrđivanja činjenica bitnih za donošenje rješenja o porezu na nekretnine i zaduživanja obveznika plaćanja poreza, najkasnije do 31. listopada 2017. godine dostave Općini podatke o nekretninama i poreznim obveznicima.

Na internetskim stranicama Općine Tisno građanima su dostupni obrasci koje mogu popuniti, a koji će im u roku od 15 dana biti dostavljeni i na kućne adrese. Iz općinske uprave napominju kako će podatke koje im građani dostave uspoređivati s onima koje su im već dostavili Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje i Ministarstvo financija – Porezna uprava.

Prema Zakonu o lokalnim porezima građani, porezni obveznici, nemaju nikakvu obvezu lokalnim upravama dostaviti bilo kakve podatke, ali će im u tom slučaju porezna obveza biti utvrđena na osnovi podataka kojima raspolaže jedinica lokalne samouprave s najvišim koeficijentima utvrđenima Zakonom za stanje i starost nekretnina.

I u Gradu Šibeniku pripremaju se za uvođenje poreza na nekretnine, koji će gradski proračun, po prvim procjenama, puniti više od dosadašnje komunalne naknade, potvrdio nam je Slobodan Tolić, pročelnik Upravnog odjela za financije.

sibenik galbiani1

– Upravo prikupljamo podatke i evidencije o nekretninama koje su nam dužne staviti na raspolaganje državne institucije, a potom ćemo se morati ekipirati za provedbu tog posla koji će zahtijevati i veliki broj izlazaka na teren. I mi ćemo od građana tražiti da nam dostave točne podatke jer je to u njihovom interesu. Bespravni objekti ili objekti za koje se ne može utvrditi vlasnik dobit će zastupnika po službenoj dužnosti kojem će biti dostavljeno rješenje o obvezi plaćanja poreza, kazao je Tolić.

Obveza jedinica lokalne samouprave, odnosno predstavničkih tijela je i donošenje područja zona u gradu, odnosno općini, vrijednost boda, koeficijenata zona i koeficijenata namjene po kojima će se obračunavati porezne obveze, a kako će se novi saziv Gradskog vijeća konstituirati tek krajem lipnja, građani do tada neće moći izračunati kolika će im biti nova porezna obveza koja im zamjenjuje komunalnu naknadu.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.