Intervju

SDP-ov Joško Šupe: ‘Podobna manjina već 25 godina sustavno uništava ovu županiju’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Joško Šupe, predsjednik šibensko-kninske organizacije SDP-a, diplomirani ekonomist, rukovoditelj Odjela za financijsko komercijalne poslove Lučke uprave Šibenik, od sredine ožujka je u kampanji svoje kandidature za župana. Pitali smo ga kako planira motivirati birače, što nudi u svom programu i što zamjera aktualnoj županijskoj vlasti?

Od uspostave županijskog ustroja Hrvatske HDZ suvereno vlada Šibensko-kninskom županijom. Tvrde kako je to dokaz da građani podržavaju smjer u kojem vode županiju, a po vama?

Smjer je apsolutno kriv. Zašto je kriv? Znate li da smo najnerazvijenija županija u Dalmaciji, da imamo najveći pad indeksa razvijenosti u Hrvatskoj, da smo izgubili 10 posto stanovništva u zadnjih 8 godina, da imamo najveći udio osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj, da smo na dnu po iskorištenosti EU fondova, da nemamo strategiju razvoja… Zar zaista mislite da je taj i takav smjer ispravan? U prilog ovim brojkama govori i podatak da taj i takav smjer podržava svega 20 posto građana ove županije. Da, upravo je to postotak glasova na temelju kojeg HDZ vlada ovom županijom. I to je ono što ćemo promijeniti, nećemo dozvoliti da podobna manjina koja već 25 godina sustavno uništava ovu županiju dovodeći je na najniže moguće razine to nastavi raditi i dalje.

SDP na izborima tradicionalno bolje prolazi u priobalnom dijelu županije, nego u onom siromašnijem u zaleđu. Čime planirate motivirati birače Zagore da vam daju povjerenje?

Programom temeljenim na rješavanju bitnih životnih stvari. Konkretno, osigurat ćemo redoviti prijevoz svakom dijetu do škole i svakom stanovniku zaleđa koji nema mogućnost vlastitog prijevoza do doktora. Školska  djeca će sjediti u školama koje ne prokišnjavaju. Projektom SmartEco zajednica putem kojih ćemo poticati ekološki obnovljive izvore energije svest ćemo troškove energenata na minimum, osigurat ćemo siguran i dostupan internet, zaokružiti proces od polja do stola, poticati ekološku autohtonu poljoprivrednu proizvodnju, turizam staviti u funkciju poljoprivrede i poljoprivredu u funkciju turizma, osigurati brzu i efikasnu prometnu povezanost autom, autobusom i vlakom.

Uz aktualnog župana Gorana Pauka, do sada ste kandidaturu objavili samo vi i Marko Jelić, prisnažen dožupanicom Iris Ukić Kotarac. Tko je vaš zamjenik, čuvate li tu poziciju za koalicijskog partnera i Jesu li Jelić i Ukić Kotarac opasniji konkurenti Pauku ili vama?

Zamjenik će biti iz redova SDP-a. S imenom ćemo izaći čim ga potvrdi Županijski odbor. Jedini koji se mora bojati, a koji se i boji ishoda ovih izbora, je župan na odlasku, Goran Pauk.

U dosadašnjim predizbornim koaliranjima SDP je redovito gubio mandate u Gradskom vijeću i Skupštini ŠKŽ. Odustajete li od takve prakse?

Božićni i novogodišnji blagdani su daleko pa samim time i vrijeme darivanja. Dakle, za SDP je vrijeme velikih tzv. kobasica koalicija stvar prošlosti.

Poslovi županije najviše su koncentrirani na pomorsko dobro, zdravstvo i školstvo. U ta tri segmenta što su vam glavni ciljevi ukoliko osvojite mandat?

Pomorsko dobro – uređenje svih riva počevši od one glavne u Šibeniku koju vidim kao luku jedinstvenosti i izvrsnosti. I u kontekstu Šibenika, konačno rješenje plavljenja Doca. Hitno rješavanje smrada na rivi u Vodicama izgradnjom kanalizacijskog sustava i obnova tvrđave sv. Nikole, koja je na pomorskom dobru i pripada županiji, a do sada smo je samo zatvorili i naplaćujemo karte. Za sve ovo postoje EU fondovi, treba samo imati spremne projekte.

Zdravstvo – osiguranje tima T1 hitne pomoći na otoku Murteru tijekom sezone, koji je politički maknut iz Tisnog u Vodice, osiguranje dodatnih vozila hitne pomoći u Kninu koji danas ima samo jedno vozilo, projekt nove bolnice uz projekt urbane preobrazbe sadašnjeg prostora bolnice u Šibeniku. Reorganizacija rada Domova zdravlja.

Školstvo – siguran prijevoz svih učenika do škole, energetska obnova svih škola – ne smijemo i nećemo dozvoliti da nam djeca sjede u školama koje prokišnjavaju i imaju slabo ili nikakvo grijanje zimi. Naglasak mora biti i na ulaganju u informatičku opremu i digitalizaciju sadržaja.

Transparentnost – uvid u sve koncesije i urednost u podmirivanju obveza kao i uvid u sve troškove županije, kao i one županijskih ustanova i poduzeća.

Županija nam gubi stanovništvo, na dnu je ljestvice razvijenosti, a birači nikada nisu problem vidjeli u vladajućoj strukturi. Zašto mislite da u utvrdi HDZ-a, SDP može biti prvi izbor građana?

Ponovit ću, svega 20 posto birača daje povjerenje HDZ-u, na nama je da našim primjerom i programom motiviramo birače da konačno kažu dosta je, ajmo naprid.

Zalažete se za Županiju rada, reda i poštenja. Zamjerate li svo to troje aktualnoj županijskoj upravi?

Apsolutno, rezultati su vidljivi na svim poljima. Pogledajte ekonomske pokazatelje, kretanje broja stanovnika, situaciju s pomorskim dobrom, probleme u prijevozu, ekološku bombu u Kninu, afere sef i vjetrenjače.

Što će, pobijedite li, u praksi značiti ‘Županija istih mogućnosti za sve građane’?

U svom radnom vijeku proveo sam tri prekrasne godine predavajući djeci u školi kojoj sam uvijek govorio da svi moramo imati iste šanse i mogućnosti. Danas nažalost to nije tako, vladajući upravljaju ključnim polugama vlasti, kreiraju isključivo i jedino mogućnosti za podobne, a ne sposobne. Ja ljude nikad nisam dijelio ni po kojoj osnovi, a što se posla tiče, jedino što mi je bitno jest poštenje i kompetencija.

Trn u oku i uhu vam je brza cesta Šibenik-Drniš-Knin. U kojoj godini vašeg mandata će ona biti u potpunosti završena?

Kako mi neće biti, kako Vi kažete trn, kad se ista ‘gradi’ 25 godina? Dok ne vidimo gdje smo i što imamo od dokumentacije ne mogu kazati rok. To bi bilo vrlo, vrlo neozbiljno! Jedan od prvih poteza mene kao župana bit će tematska sjednica Županijske skupštine na kojoj ćemo prezentirati zatečeno stanje, definirati što imamo, što nam treba i što, kako i tko to treba napraviti da krenemo u realizaciju. Ono što mogu obećati jest da ćemo tijekom mandata imati kompletno pripremljenu dokumentaciju, razrađene modele gradnje i izvore financiranja.

Jedan od vaših projekata je polazna luka za male kruzere i povezivanje naših proizvođača koji bi opskrbljivali te kruzere. Jeste li već ‘sondirali’ teren za takav projekt?

Zadnjih 8 godina sam vezan za taj segment poslovanja i u to sam i više nego uvjeren. Realizacijom rekonstrukcije i modernizacije rive u Šibenku stvorit ćemo infrastrukturu 21. stoljeća i samo kapitalizirati prirodne – dva nacionalna parka – i geografske resurse – locirani smo između dvije zračne luke. Mali domaći kruzeri svoju filozofiju temelje na domaćem, autohtonom, ekološkom, dakle svemu onom što mi imamo, pogotovo zaleđe, za ponuditi. Navest ću Vam i primjer turskog Izmira koji je prije projekta uređenja pomorskog dijela luke pokucao na vrata brojnih cruising kompanija i pitao što je potrebno napraviti kako bi postali njihova luka. Rezultat takvog pristupa je bio da je Izmir postao glavna turska kruzerska destinacija. I tim i takvim pristupom ćemo realizirati ovaj projekt. Ali naglašavam, kruzeri primjereni šibenskom akvatoriju.

Je li dobro obećavati objedinjeni studentski kampus na lokaciji aktualne bolnice, kada su već sada mnogi sadržaji izgrađeni na drugim lokacijama? To nalikuje na prolijevanje pomuzenog mlijeka?

Nažalost već 25 godina se prolijeva mlijeko i to u potocima. Ako ste dobro pratili nisam obećao, već kazao da je moja ideja tamo napraviti kampus. Zašto? Zato jer time u grad privlačimo populaciju koja nam nedostaje – mlade, obrazovane, školovane ljude s novih idejama – i populaciju koja ne dovodi promet u grad. Zamislite samo da smo na jednom mjestu objedinili sve te Trokute, ABC-ove, PIN-ove, iNavis-e i kako li se već ne zovu, i da umjesto nekoliko autonomnih sustava grijanja i hlađenja imate jedan, jedan informacijski centar, jednog direktora, jednu čistačicu, jednog domara i da smo samo te uštede usmjerili u poticaje. Je li se itko zapitao što ćemo sa 50.000 kvadrata u centru? Hoće li će nam to čamiti prazno godinama kao što nam čami i prostor TEF-a?

Dakle, da se vratimo na prostor bolnice. Ja nisam najpametniji niti išta mogu sam, niti mislim da je moja ideja najbolja. Time dolazimo do ključne točke mog programa, a to je vizija županije 2050. koja mora biti konsenzus struke i građana, a političarima sveto pismo kojeg se moraju pridržavati i realizirati na najbolji mogući način. Stoga pustimo razvoj prostora i prostor ljudima od struke; urbanistima, sociolozima, inženjerima, ekonomistima, zajedno definirajmo smjer i mjesto gdje se vidimo za 30 godina, zajedno izgradimo županiju istih mogućnosti za sve građane, zajedno izgradimo županiju budućnosti. I zato poručujem: ajmo naprid! Ajmo konačno naprid.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.