Samotestiranje učenika: U idućih mjesec dana svaki učenik će dobiti 4 testaFoto: ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Još se ne zna kada će početi projekt samotestiranja učenika, čija će provedba stajati oko 70 milijuna kuna. Dodatan je to posao za ravnatelje, ali i nastavnike. Već se javljaju roditelji koji odbijaju testirati svoju djecu. Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, rekla je da je to dobrovoljno i toj djeci neće biti zabranjen ulazak u školu.

– Svi oni koji će odbiti testiranje i dalje će nastaviti dolaziti u školu, no u trenutku kada budu bliski kontakti pozitivne osobe, ići će u samoizolaciju. Oni koji će se testirati svaki ponedjeljak to neće trebati, dodala je.

Razni su razlozi zašto roditelji ne žele testirati djecu. Hitrec je rekla da će roditeljima dati sve informacije i upute koje dobiju. Za one koji odbijaju testiranje, smatra, neće biti načina da ih se razuvjeri, piše HRT

– Imat će opciju izabrati žele li da njihova djeca češće dolaze u školu ili da više budu kod kuće, odnosno, svaki puta da moraju u samoizolaciju, rekla je.

Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, rekla je da cijelo vrijeme surađuju s roditeljima, idu na povjerenje i vjeruje da je cilj ovoga da učenici budu u školskim klupama i u školama. To je u interesu cijelom obrazovnom sustavu, dodala je, a i roditeljima.

– Nećemo moći kontrolirati samotestiranja i idemo na povjerenje naših roditelja, dodala je.

Na pitanje hoće li ovo dovesti do podjele djece u školama na testirane i netestirane, Mirosavljević kaže da učitelji i razrednici su pokazali da su medijatori među učenicima. Slična situacija je bila, objasnila je, na početku epidemije ili nedavno oko uvođenja COVID potvrda, ali i ravnatelji su medijatori i svi zajedno ulažu mnogo da učenici to ne osjete da su ugroženi ili obilježeni.

Više pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: