S proljećem stižu i biciklisti na ceste: Od početka godine dva su stradala, pa policija kreće u novu akciju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Od početka godine do 1. travnja dogodile su se dvije prometne nezgode u kojima su sudjelovali biciklisti te su oba prošla s težim ozljedama, dok u istom razdoblju prošle godine nije zabilježena nijedna nesreća, kao ni prekršaj biciklista, priopćeno je iz Policijske uprave šibensko-kninske. Stoga će policija, tijekom redovnih aktivnosti, ali i kroz zasebne akcije, maksimalno nadzirati vozače bicikla, kao i ostale sudionike u prometu koji kršenjem pravila ugrožavaju sigurnost biciklista u prometu.

S toplijim danima povećan je i broj biciklista u prometu. Iako ne moraju imati položen ispit za vožnju, ravnopravni su sudionici u prometu ali često zanemaruju sigurnost na cestama.

Kako smanjiti rizik od nesreća?

Važno je napomenuti da biciklisti, kao i svi drugi sudionici prometa, moraju poštivati pravila i propise, a bicikli trebaju biti tehnički ispravni i opremljeni, kako bi se smanjio rizik od nesreća.

Također, upravljati biciklom mogu sve osobe koje su napunile 14 godina, djeca s navršenih devet godina koja su školama osposobljena za vožnju i za to imaju potvrdu, dok ostala djeca tih godina mogu voziti bicikl u pratnji osobe koja je napunila 16 godina. Samo vozači stariji od 18 godina mogu prevoziti djecu i to ako imaju posebno sjedalo na svome biciklu, izvijestili su iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Biciklisti ne bi smjeli voziti pod utjecajem bilo kakvih opijata, po pješačkom prijelazu, u zabranjenom smjeru, kroz pješačke zone i provlačiti se između vozila koja stoje u koloni. Prilikom vožnje u grupi moraju ići jedan iza drugog s objema rukama na volanu, a noću je obvezna reflektirajuća odjeća ili prsluk. Prije svake vožnje obvezno bi trebali provjeriti ispravnost kočnica, svjetla, zvonca i tako dalje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: