Županija najavljuje novi natječaj

Ruglo na ulazu u Zaton čeka na legalizaciju terase: U međuvremenu investitor odustao?Foto: Facebook/Boris Dukić
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Devastirani sklop objekata ‘sudačke kućice’ u Zatonu, izgrađeni još za potrebe Mediteranskih igara 1979. godine, i danas propada te je već godinama ruglo na samom ulazu u Zaton. Iako su se još od 2011. godine pojavljivala pisma namjere zainteresiranih ulagača do danas ta oronula građevina nije privedena bilo kojoj funkciji. Nada se probudila 2016. godine kada je Šibensko-kninska županija raspisala natječaj za koncesiju, ali taj je pokušaj neslavno propao.

– Zainteresirani ulagač javio se na taj natječaj i u predloženoj maketi obuhvatio je i terasu objekta na čemu je sve i zapelo. Terasa je sporna jer za nju ne postoji građevinska dozvola i potrebno ju je legalizirati. Tada je Županija poništila taj natječaj i do sada smo imali barem desetak sastanaka na tu temu, ali još se ništa nije pomaklo s početne točke – kaže Boris Dukić, predsjednik Mjesnog odbora Zaton, naglašavajući kako taj objekt sada služi samo kao nosač panoramske kamere što samo po sebi govori koliko su prostor i pozicija atraktivni.

Dukić naglašava i kako je objekt postao opasan za sve koji se nađu u njegovoj blizini te kako je i on sam, ako je sporna samo terasa, spreman organizirati njezino rušenje i uklanjanje.

– Nije točno da se baš nismo pomakli s početne pozicije. Dosadašnji zainteresirani ulagači nikada nisu dostavljali kompletnu dokumentaciju. Trebalo je prvo pronaći građevinske i uporabne dozvole za te objekte i tada smo utvrdili da je terasa bespravno izgrađena te da je potrebno provesti legalizaciju. To pravo smo, što je zakonska mogućnost, prenijeli na zainteresiranog koncesionara – kaže Jadranka Fržop, županijska pročelnica Odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj.

Zainteresirani ulagač trebao je tako ishoditi u šibenskoj gradskoj upravi dokument o prostornom uređenju, odnosno legalizirati terasu.

– Iz nekih usmenih kontakata saznali smo da taj ulagač više nije zainteresiran za objekt te smo tražili da nam preda svu do sada prikupljenu dokumentaciju. U dogovoru s Gradom Šibenikom, Županija će sama ishoditi potrebne dokumente te potom ponovo raspisati natječaj za koncesiju. Taj će nas postupak nešto i koštati, no trošak ćemo ugraditi u novi natječaj kao obavezu potencijalnog koncesionara. Očekujem da će to ići vrlo brzo – kaže Fržop, koja nije sklona Dukićevoj ideji rušenja terase jer bez nje objekt više ne bi bio toliko atraktivan za neki novi, vjerojatno ugostiteljski sadržaj.

Borisu Dukiću nije jasno koju bi to dokumentaciju ulagač trebao dostaviti Županiji, jer je, kako kaže, riječ o geodetskoj podlozi koju je ulagač sam financirao i nema nikakvih obaveza prema Županiji, a odgovor Jadranke Fržop zvuči mu kao pokušaj zavlačenja.

Za komentar cijele situacije pitali smo i šibenskog gradonačelnika Željka Burića jer, iako je riječ o pomorskom dobru koje je u nadležnosti Županije, ruglo je na teritoriju grada Šibenika i njegovog mjesnog odbora.

– Oduševljen sam kad ljudi imaju potrebu komplicirati stvari. Ukratko, nikakvo, ružno, devastirano, a na administrativnom je području grada Šibenika. Objek je desetljećima devastiran. Do sada je uložen ogroman trud Grada Šibenika i Mjesnog odbora Zaton, a kako je riječ o atraktivnoj lokaciji ne vjerujem da se za nju ne bi našao novi ulagač. S druge strane, ako je nešto nelegalno i ne može biti u prostoru – srušimo to – poručuje Burić.

Na informaciju kako je potrebno legalizirati terasu objekta te kako su iz Županije odlučili ići u taj postupak kod nadležnog gradskog ureda, Burić ih potiče na to.

– Razumijem proceduru i sve je to krasno. Ajmo krenuti. Čekamo da takav zahtjev dođe u gradsku upravu pa ćemo ga rješavati. Ako je to put, ajmo tim putem – kaže Burić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.