Otočanima voda zlato, a takve su i bile cijene

Riješen problem povećanih računa za pitku vodu na otocima

Vlada je 25. lipnja donijela Uredbu o izmjeni Zakona o otocima kojom se povećava godišnja količina subvencionirane pitke vode sa 45 m3 na 85 m3 po otočaninu, bez ograničenja mjesečne potrošnje.

Ova Uredba Vlade rezultat je razgovora ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marka Pavića, s otočanima tijekom brojnih radnih posjeta otocima i županijama te sastanaka i razgovora s predstavnicima Udruge za razvitak hrvatskih otoka Otočni sabor i
načelnicima otočnih općina na otocima sa specifičnim položajem.

U razgovoru s otočanima ministar Pavić je saznao za problem povećanih računa za isporuku pitke vode koji su imali neki naši otoci koji nisu priključeni na sustav javne vodoopskrbe, poput otoka Kaprija, nakon čega je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske
unije krenulo u pronalaženje rješenja koje je rezultiralo povećanjem godišnje količine subvencionirane pitke vode sa 45 m3 na 85 m3 po otočaninu.

 

Otočanima je voda zlato, a od kolovoza joj je takva i cijena: Kaprijanima došli računi od 18.000 kuna!

Kaprijane su, najblaže rečeno, neugodno iznenadili računi za vodu za kolovoz koje su ovih dana dobili na kućne adrese. Nekim kućanstvima su ti računi i trostruko veći od ranijih za istu potrošnju, a ugostitelji su šokirani mjesečnim računima od skoro 18.000 kuna.

Ovom Uredbom otočanima čija kućanstva nisu spojena na javnu vodoopskrbnu mrežu i korisnici su mjere subvencioniranja cijene vode osigurava se opskrba po cijeni koja je jednaka cijeni vode koju plaćaju korisnici u mjestu iz kojeg se voda isporučuje.
Ovo je jedna od brojnih mjera koje je Vlada poduzela u okviru politike ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Hrvatske kojom se utječe na poboljšanje uvjeta života otočnog stanovništva izjednačavanjem troškova života na otocima s onima u priobalju i na
kopnu, priopćeno je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Zakonom o otocima otočanima koji imaju prebivalište u otočnim naseljima ili dijelovima otočnih naselja koja nisu spojena na javne vodoopskrbne sustave, osigurava se opskrba pitkom vodom po cijeni koja je jednaka cijeni vode koju plaćaju korisnici u mjestu iz kojeg se voda isporučuje. Svakom otočaninu do sada se osiguravala opskrba vodom u količini do najviše 45 m3 godišnje, a Uredbom Vlade od 25. lipnja ona je povećana na 85 m3 godišnje po otočaninu, bez ograničenja mjesečne potrošnje. Povećanjem količine pitke vode po otočaninu pridonosi se poboljšanju kvalitete života i ostanku stanovništva na otocima.
Oko 4.860 otočnih kućanstava, odnosno 12.000 otočana na 20-ak otoka, otočnih naselja, dijelova naselja ili zaselaka nije spojeno na javne vodoopskrbne sustave i ovisi o dostavi vode brodom vodonoscem ili autocisternom.

Jedan od glavnih ciljeva Vlade je ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva u Hrvatskoj pa je u tu svrhu donesen i paket novih zakona: Zakon o otocima, Zakon o brdsko-planinskim područjima i Zakon o potpomognutim područjima. Zakonom o otocima cilj je osigurati
dodatna sredstva za strateški razvoj otoka i kvalitetniji život otočana kako bi ostali na svojim otocima i tamo ostvarili svoj potencijal. U općine, gradove i županije, uz projekte financirane EU fondovima, uložena su i značajna sredstva iz proračuna u iznosu 1,7 milijardi kuna. Ta sredstva usmjerena su u razvoj poduzetništva, otvaranje
novih radnih mjesta i poboljšanje kvalitete života u manje razvijenim područjima Hrvatske poput otoka, potpomognutih područja i brdsko- planinskih područja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.