Rekordne brojke zaraženih: Stožer priprema nove mjere za cijelu Hrvatsku?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Hrvatskoj korona ponovno divlja, što potvrđuje jučerašnji rekordni broj pozitivnih među testiranima, točnije 8587 novozaraženih među 18.689 testiranih. No, unatoč velikim brojevima, neki vjeruju da je “omikron izlaz iz pandemije kroz kolektivni imunitet” pa strože epidemiološke mjere nisu nužne, s čime se ne slaže struka, kako ona znanstvena, tako ni epidemiološka!

Pritisak priobalnih županija da se uvedu nove strože mjere ne bi li se barem smanjila brzina širenja korone i dalje je snažan jer, primjerice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji broj zaraženih među testiranima već je prešao 60 posto, a kapaciteti za testiranje su premali dok splitski KBC bilježi sve veći broj hospitaliziranih i teških pacijenata na respiratoru.

Jutarnji list doznaje da bi Stožer mogao uvesti i neke nove mjere, a to bi prije svega značilo skraćivanje rada kafića do 22 sata te ukidanje okupljanja s brojnim sudionicima do daljnjega.

Mjere će se primjenjivati na cijelu zemlju, a ne samo na priobalje, vjerojatno zato što su brojevi u uzlaznom trendu u svim županijama. Prijedlog da se ekstenzivnije koriste covid-potvrde zasad ne prolazi, premda je to odavno rutina, primjerice, u kafićima u zemljama u kojima je procijepljenost građana znatno veća nego u Hrvatskoj.


Pratite nas i na društvenim mrežama: