Radnice Revije idu na Markov trg: Ne žele prodaju pogona u Bilicama u bescijenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Radnice bivše šibenske tekstilne industrije Revija krajem mjeseca planiraju sa svojim sindikalnim predstavnicima otputovati u Zagreb gdje će na Markovu trgu tražiti razgovor predstavnicima Vlade o stečaju koji traje punih 18 godina i ne nazire mu se kraj, kao ni isplata preostalih potraživanja bivših radnica. Najavili su to nakon današnjeg 22. ročišta za prodaju pogona Revije u Bilicama za koji nije stigla niti jedna ponuda.

– Sljedeće ročište zakazano je za 4. srpnja, a svjesni toga da kupaca nema, što nam je začuđujuće pa i sumnjivo, mi smo se već obratili predsjedniku Vlade s molbom da se Ministarstvo financija odrekne dijela potraživanja u korist 326 bivših radnica. Za sad je informacija iz Zagreba da se ti, opravdani zahtjevi radnica i sindikata koji ih zastupa razmatraju i nadamo se najboljem. Smatramo da bi bilo pravično da bivše radnice dobiju preostala 9,3 milijuna kuna potraživanja – kazao je Vedran Uranija, punomoćnik dijela radnica Revije iz SSSH.

Zbog ‘tapkanja u mjestu’ i nemogućnosti sagledavanja okončanja stečajnog postupka Uranija je s radnicama dogovorio odlazak na Markov trg u Zagrebu.

– Idemo pred ured premijera da od njega osobno zatražimo i da apeliramo na naš državni vrh da država učini sve što može i odrekne se potraživanja u korist radnica. Držvu to neće ništa koštati, a učinit će veliku stvar za radnice koje 18 godina čekaju svoj zarađeni novac. Tražit ćemo i da država pomogne u pronalasku kupca jer sudeći po dosadašnjim ročištima i 4. srpnja može biti isti scenarij i da kupaca neće biti – zaključuje Uranija pitajući se zbog čega još državne institucije nisu ušle u Reviju iako su ih pozvali da istraže stečajni postupak i utvrditi tko je za to odgovoran.

Radnice Revije na slažu se s tvrdnjama Ivana Rude, stečajnog upravitelja, po kojem je za sve odgovorna država i pitaju ga što je on radio cijelo vrijeme, svih 18 godina.

– Sumnjivo je i više nego neobično da se ne pojavljuje ni jedan zainteresirani kupac. Ranijih je godina bilo ponuda za kupnju Revije, ali je zapinjalo na izradi stečajnog plana. Ne prihvaćamo logiku stečajnog upravitelja koji kaže, država to neće ustupiti. Zaista bi trebalo da u Reviju uđu i DORH i USKOK i Državna revizija te da se vidi gdje je zapelo – rekao je Uranija.

Na jutrošnjem ročištu Uranija je prigovorio na ponovnu odluku o smanjenju cijene pogona u Bilicama jer radnice smatraju da smanjivanje cijene sa šest milijuna kuna više nije prihvatljivo.

– Neprihvatljiva je logika suda po kojem je to samo poštivanje Stečajnog zakona. Odluka o smanjenju cijene nije konačna, nije Sveto pismo jer je Skupština vjerovnika može promijeniti. Nedopustivo je da se cijena srozava na nulu jer smo od početne cijene 24,5 milijuna kuna došli smo na samo 6,5 milijuna. Zar bi netko htio da dođe do nule i da se sve proda uz bescijenje – zapitao se Uranija podsjetivši da i europske norme upozoravaju kako se stečaj koji traje dulje od pet do sedam godina mora prekinuti.

I same radnice ogorčene su ponovnim spuštanjem cijene za 10 posto, ali i stanjem pogona u Bilicama.

– Ja tražim svoje plaće koje sam krvavo zaradila danju i noću radeći u Reviji. Tražim svojih osam plaća i nagradu, svih svojih 54 tisuće kuna jer sam i ja i sve moje kolegice to zaslužile. Jučer smo bili u pogonu i ostale smo bez riječi. Revija je totalno devastirana, puna smeća. U doradi je ostalo gotovih proizvoda, mantila, kaputa i sve je to ostavljeno, a moglo se barem darovati Caritasu ili Crvenom križu. Skladište repromaterijala je isto puno. Mogli smo u ovih 18 godina imati svoj dućan i prodajom isplatiti jednu po jednu radnicu – rekla je Radojka Pekas, jedna od bivših radnica Revije.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.