Zečji nasip na Poljani, čizme za po Docu

Prvi nalet zime bit će kratkotrajan, ali u njezinom ‘najboljem’ izdanju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Studeni je na samom kraju opravdao ime, a prosinac nam, uz klimatološki početak zime, donosi prevrtljivo vrijeme s cijelim spektrom padalina. Na kopnu i sjevernom Jadranu bit će razmjerno hladno, u srijedu i četvrtak uz kišu, u unutrašnjosti ponegdje i snijeg, osobito u gorju. Pritom stručnjaci DHMZ-a upozoravaju i na mogućnost mjestimičnih bujičnih i urbanih poplava te, u kombinaciji s jugom, plavljenja riva. Upozorenja stižu i na olujni vjetar na moru, obilniji snijeg u gorju, snježni pokrivač ponegdje i u nizinama na sjeverozapadu Hrvatske, te kišu koja se smrzava na tlu i stvara poledicu. Od utorka navečer do petka ujutro bilo bi pametno odgoditi putovanja.

Jutro je na šibenskom području vedro s umjerenom burom. Temperatura zraka u 6 sati iznosila je u Pirovcu, Rogoznici i na Žirju 4 °C, u Murteru 3, u Šibeniku 2, u Vodicama, Skradinu i na Promini 1, u Primoštenu 0, u Brodarici, Dubravi i Bilicama -1, u Oklaju -2, na Miljevcima -3, u Kninu -5, a u Drnišu -6 °C.

U Dalmaciji danas djelomice sunčano, prijepodne uz dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru mjestimice i jako jugo, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 11 °C.

Na Jadranu sutra i u četvrtak većinom oblačno s kišom, često i u obliku pljuskova koje mjestimice može pratiti i grmljavina – u srijedu više na sjeverom dijelu, a u četvrtak na južnom. Pljuskovi mjestimice mogu biti izraženiji. Puhat će umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu jaka i olujna bura koja će u četvrtak oslabjeti.

Već tijekom petka slijedi smirivanje vremenom – većinom prestanak oborina, slabljenje vjetra i porast temperature, a za vikend novo jačanje juga i kiša, na Jadranu i uz njega i obilnija. Prvi prosinački nalet zime bit će tako kratak i prolazan, potvrđuje i dugoročnu prognozu još jedne iznadprosječno tople zime.

Izvori: Šibenik MeteoDHMZHRT


Pratite nas i na društvenim mrežama: