Bilo ih je oko 600

Prvi dragovoljci nekadašnje Općine Šibenik obilježavaju 30. obljetnicu okupljanja: ‘Ove godine bez proslave’Foto: Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Prvi hrvatski dragovoljci Domovinskog rata s područja nekadašnje Općine Šibenik danas obilježavaju 30. obljetnicu okupljanja i ustroja prvih oružanih postrojbi formiranih u cilju obrane Hrvatske od velikosrpske agresije, njene slobode i neovisnosti u Primoštenu i Pirovcu 21. siječnja 1991. godine.

Poštujući epidemiloške mjere Odbor za obilježavanje jubileja prvih dragovoljaca Domovinskog rata za bivšu Općinu Šibenik ove je godine odustao od tradicionalnog prigodnog okupljanja.

Podsjetimo, šibenski dragovoljci Domovinskog rata, njih oko 600 koji su 17. listopada 1990. godine primili oružje, okupili su se prije 30 godina, na današnji dan 21. siječnja 1991. godine u Primoštenu i Pirovcu te ustrojili prve oružane postrojbe pripravne za za obranu Hrvatske od velikosrpskog agresora.

Okupljanje dragovoljaca, ustroj i stavljanje u stanje pripravnosti provedeno je temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske iz prosinca 1990. godine, a neposredni povod za tu prvu mobilizaciju branitelja bio je sastanak čelnika Slovenije i Srbije, slovenskog predsjednika Milana Kučana i predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, na kojem se odlučivalo o izlasku Slovenije iz Jugoslavije te legalizaciji intervencije Jugoslavenske narodne armije na Hrvatsku temeljem stava da se Srbima mora priznati pravo na samoopredjeljenje i uvažavanje interesa srpskog naroda da živi u jednoj državi. Ishod tih pregovora u Hrvatskoj je očekivan sa strepnjom.

Opravdana je bila bojazan da bi odmah po njegovom zaključenju moglo doći do vojne intervencije na Hrvatsku. Samo tri dana ranije, 18. siječnja  u Zagreb je stigla informacija o tajnom odluci da se ‘u skladu s Naredbom Predsjedništva SFRJ, izvrši oduzimanje oružja na teritoriji Hrvatske (osim Knina) i Slovenije i s tim u vezi izvrše uhićenja dužnosnika u Hrvatskoj i Sloveniji’ te da ‘služba bezbednosti raspolaže sa svim podacima o uvozu naoružanja i vojne opreme u SRH i Sloveniji’. Uz to znalo se da je komanda JNA još 15. siječnja ocijenila da je politička situacija u svijetu, posebno u tadašnjem SSSR-u i na Bliskom istoku, povoljna za intervenciju u Hrvatskoj i Sloveniji.


Pratite nas i na društvenim mrežama: