Dva virusa paralelno među ljudima

Prva dva slučaja gripe u našoj županiji: Zasad nema fluorone. Buster doza štiti od težih simptoma

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije bilježe prva dva slučaja infekcije gripom, što potvrđuje da i taj virus kola među populacijom.

– Detektirana su dva slučaja zaraze gripom kod osoba koje nisu covid pozitivne tako da u našoj županiji još ne bilježimo niti jedan slučaj kombinacije nazvane fluorona. Cijelu prošlu sezonu nismo imali zabilježen niti jedan slučaj gripe, a kako je riječ o respiratornim virusima koji se šire istim putevima prijenosa, to ne čudi s obzirom na epidemiološke mjere – kazala nam je Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda.

Po uputama iz HZJZ-a još nije kasno za cijepljenje protiv gripe.

– Cjepivo protiv gripe smo distribuirali liječnicima obiteljske medicine, a cijepiti se može i kod nas u Zavodu. Za sada naši liječnici ne vraćaju još neiskorišteno cjepivo pa pozivamo sugrađane da iskoriste mogućnost i cijepe se. To se posebno odnosi na osobe kompromitiranog imuniteta jer i gripa u nekim slučajevima može biti vrlo opasna bolest – poručuje Dulibić.

Mogućnost istovremene zaraze covidom-19 i gripom, pojavom i tog virusa među populacijom, postaje sve izvjesnija. Uz epidemiološke mjere koje štite od obiju infekcija, cjepivo je jedina preventiva i zaštita od teških oblika bolesti.

– Pozivam sve one kojima je vrijeme za treću dozu cjepiva protiv koronavirusa da se odazovu na javni poziv i prime tu dodatnu dozu koja će im ponovno ojačati imunitet. Sad je već prošlo dovolno vremena da sa sigurnošću znamo kako osobe cijepljene ‘buster’ dozom u slučaju zaraze razviju blaže simptome bolesti. Cjepiva ima dovoljno i odmah iza sutrašnjeg praznika mi nastavljamo s cijepljenjem na punktovima po rasporedu koji svaki tjedan javno objavljujemo – podsjeća Dulibić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: