Minski sumnjivi prostor planiraju smanjiti za 1,3 kvadratni kilometar

Prostor županije bit će razminiran do kraja sljedeće godine

Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Republici Hrvatskoj još je 204 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora. U potpunosti se taj prostor planira očistiti do kraja 2025. godine.

U Šibensko-kninskoj županiji u ovome trenutku još je nešto više od devet kvadratnih kilometara sumnjivog prostora, a naša županija trebala bi biti očišćena od mina do kraja iduće godine.

Za Hrvatski radio Knin rekao je to Nikša Bogdanić, načelnik Sektora Hrvatskog centra za razminiranje, pri Ravnateljstvu civilne zaštite u Ministarstvu unutarnjih poslova.

– 2,7 kvadratnih kilometara smo smanjili u ovoj godini, čak i više nego što smo planirali. Plan za ovu godinu nam je smanjiti u vašoj županiji 1,3 kvadratni kilometar. Riješili smo općinu Civljane, a u vašoj županiji su ostali samo Drniš, Ružić i Skradin, a u početnom stanju smo još, uz navedene, imali i Kistanje, Prominu, Šibenik i Vodice. Ove godine nam je plan ukloniti opasnosti s Požeško-Slavonske županije, a 2023. na red dolazi vaša županija – Nikša Bogdanić.

U tijeku je tehnički izvid cestovnog i zaštitnog pojasa županijske ceste Žitnić – Unešić. Pirotehničari očekuju svašta, a nadaju se ničem. Ipak, pronašli su zaostala ubojna sredstva iz Domovinskog rata, kazao je voditelj radilišta Antun Marijanović.

– Radimo na četiri površine, na širem području Žitnića, a radi se o projektu veličine 505 tisuća i 455 metara kvadratnih te je plan da se radi oko 20 radnih dana, a trebalo je biti gotovo tijekom ovog mjeseca. Za sada nije bilo pronađeno nikakvih eksplozivnih zapreka osim pronalaska dvije minobacačke mine od 60 milimetara te jedno topničko zrno od 66 milimetara. Ukoliko budu pronađena značajna sredstva ide se na odobravanje Zagreba, odnosno, hoćemo li ih mi uklanjati ili će se ići dalje u projekt razminiranja – Antun Marijanović.


Pratite nas i na društvenim mrežama: