Prošlo je 27 godina od slavne pobjede: Vodice domaćin središnje proslave Spomendana Rujanskog rata

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata ove će se godine održati u Vodicama, a po novom dogovoru Koordinacije za obilježavanje, domaćin središnjeg proslave ubuduće će biti isključivo Šibenik. Najavljeno je to na danas održanoj konferenciji na kojoj su ovogodišnji program predstavili zamjenik župana Nikola Blažević, savjetnik za društvene djelatnosti Grada Vodica Luka Lipić te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

program1

Program obilježavanja povijesnog rujanskog ratnog podviga na širem šibenskom području, koji je bio prekretnica Domovinskog rata, počinje već u nedjelju na Velikoj Glavi gdje će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća biti odana počast poginulim braniteljima u skradinskom zaleđu.

– Ovim obilježavanjem čuvamo uspomenu i na žive hrvatske branitelje kao i na one koji su položili svoje živote na oltar hrvatske domovine. Time prenosimo mlađim generacijama što se to točno događalo u rujnu 1991. godine u Šibeniku i na šibenskom području – poručio je Blažević, pozvavši sve da poprate događanja i u što većem broju odaju počast sudionicima Rujanskog rata. Naglasio je i kako su pozivi upućeni i Uredu predsjednice RH, predsjednicima Vlade i Hrvatskog sabora, te ministarstvima obrane, unutarnjih poslova i branitelja.

rujanski6

Rujanskog podviga teško da bi bilo bez Žirja, gdje će ove godine od 14. do 16. rujna udruga ‘Ruža Hrvatska’ organizirati ‘Žirajske dane ponosa i slave’.

– Trudimo se svake godine kombiniratiu lokalitete u Šibeniku i sam otok Žirje kako bi program bio što bogatiji. Prvoga dana svi će uzvanici ‘Žirajskih dana ponosa i slave’, a među njima i konvoj oldtimera iz cijele Hrvatske, doći oko 13 sati na Šibenski most, a u Katoličkoj osnovnoj školi bit će održana javna trivina o temi ‘Žirje…Šibenik…ruža Hrvatska…2018.’ Mimohod i kolona oldtimera u subotu ujutro će proći od Katoličkog centra do spomenika na Baldekinu, a na Žirje se polazi u 11.30 sati. Povratak trajektom organiziran je u 21.45 sati. Uz posjet legendarnoj ‘Južnoj bitnici’, organiziran je i obilazak muzejsko-galerijskog postava u vojarni ‘Ruža Hrvatska’ gdje su i restaurirani žirajski topovi – najavio je Željko Šižgorić iz udruge ‘Ruža Hrvatska’.

rujanski9

Središnja proslava u Vodicama, 16. rujna počet će već u 16 sati rekreativnom biciklističkom vožnjom ‘Srcem protiv čelika’ koju organizira Brdski biciklistički klub ‘Orlov krug’.

– Vodički program nastavit će se u 18.30 sati mimohodom branitelja od Stare škole do Trga hrvatskih mučenika i komemoracijom uz polaganje vijenaca te projekcijom filma Šime Strikomana ‘Vodice, Šibenik 91/92’. Za sve posjetelje osigurane su i besplatne porcije vojničkog graha, a u prigodnom kulturno-zabavnom programu nastupit će klape Bunari, Oršulice i Bonaca – najavio je Lipić.

rujanski10

Tradicionalno, 17. rujna, prisjetit ćemo se Marinka Karduma, hrvatskog branitelja mučki ubijenog na Šibenskom mostu, a nakon polaganja vijenaca kod kapelice, misu zadušnicu za sve poginule branitelje u Katedrali predvodit će šibenski biskup Tomislav Rogić. Toga dana će i u Rogoznici biti obilježen trenutak osvajanja tamošnjih vojarni pod poznatim sloganom ‘Oba dva – sve tri su pale’.

Tribinu o ‘Ratnom putu 113. šibenske brigade’ organiziraju 19. rujna u šibenskoj knjižnici učenici i profesori Gimnazije Antuna Vrančića, a 21. rujna, uz Komemoraciju kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima na Baldekinu i polaganje vijenaca na Kvanju, organizirano će se obići i crtu nekadašnje bojišnice u Unešiću, Pakovu selu i Dragišićima.

rujanski1 rujanski2

PROGRAM OBILJEŽAVANJA
27. 
OBLJETNICE SPOMENDANA RUJANSKOG RATA (1991. –2018.)

Nedjelja, 09. rujna 2018.

SKRADIN – Dan sjećanja na poginule branitelje u skradinskom zaleđu

10:30               Polaganje cvijeća, paljenje svijeća i molitva za poginule branitelje kod križa u Velikoj Glavi

11:15               Sveta misa kod kapele Gospe Fatimske u Dubravicama

12:30               Zajednički objed ispod maslina

Manifestacija „ŽIRJANSKI DANI PONOSA I SLAVE 2018“ u organizaciji Udruge RUŽA HRVATSKA ŽIRJE, od 14. do 16. rujna

Petak: 14. rujna 2018.

18:00                          Javna tribina „Žirje…Šibenik…Ruža Hrvatska…..2018“, Katolička osnovna škola, (Velimira Škorpika bb, Šibenik) 

Subota: 15. rujna 2018.

10:00                          Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, Trg. Andrije Hebranga, Šibenik

11.30               Polazak m/t „Lošinjka“ za otok Žirje, Trajektna luka Šibenik           

OTOK ŽIRJE – 27. obljetnica spomendana šibenske bitke

(Polazak iz Šibenika za Žirje u 11:30 sati trajektom iz šibenske luke, povratak za Šibenik u 21:45 sati)

 • Misa u crkvi Uznesenja BDM, polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule i nestale branitelje u Domovinskom ratu, posjet muzejsko-galerijskoj postavi u vojarni „Ruža Hrvatska“ i predstavljanje knjige SIMN 

Nedjelja:  16. rujna 2018.

10:00 – 16:00  Druženje branitelja na Visovcu i Skradinu     

VODICE – SREDIŠNJA SVEČANOST

Nedjelja, 16. rujna 2018.

16:00               Rekreativna biciklistička vožnja „Srcem protiv čelika“, BBK „Orlov krug“

18:30               Mimohod branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika

18:45                          Komemoracija i polaganje vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu

20:00               Prikazivanje filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“

20:45                          Prigodni kulturno – zabavni program uz nastup klapa Bunari, Oršulice i Bonaca

Ponedjeljak, 17. rujna 2018.

09:30                          Polaganje vijenaca kod kapelice Marinku Kardumu na šibenskom mostu

11:00                           Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje koju predvodi biskup šibenski msgr. Tomislav Rogić u katedrali sv. Jakova u Šibeniku

15:00               Obilježavanje osvajanja vojarni „Oba dva – sve tri su pale“, Zečevo – Rogoznica

16:00               Polaganje vijenaca na mjesnom groblju u Rogoznici

Srijeda, 19. rujna 2018.

18:00                          Tribina „Ratni put 113. šibenske brigade“ – aktiv povijesti Gimnazije Antuna Vrančića, Gradska knjižnica Jurja Šižgorića Šibenik

Petak, 21. rujna 2018.

9:00                 Komemoracija kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim

braniteljima iz Domovinskog rata, Trg. Andrije Hebranga, Šibenik

10:00               Polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj

Polaganje vijenaca duž crte bojišnice:

11:00               Unešić

11:45               Pakovo Selo

12:35               Dragišići

rujanski3 rujanski7


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.