Digitalni autobus

Promocija e-Usluga u Šibeniku: ‘Postanite e-Građanin i olakšajte si život’

S obzirom na veliki interes građana o korištenju novih tehnologija Večernjakov digitalni autobus opet je na turneji te je danas stigao do Šibenika, a u busu su uz edukatore, bili su i ministar uprave Ivan Malenica te državni tajnik Bernard Gršić.

– Zajedno s Večernjim listom promoviramo digitalne usluge koje pružamo u sustavu e-Građani, a trenutno ih koristi oko 750 tisuća građana. U sklopu tog sustava na raspolaganju je 61 usluga, a najpopularnije su e-Matica gdje mogu biti pribavljeni razni dokumenti poput rodnog lista ili domovnice, zatim e- Usluge u Ministarstvu unutarnjih poslova gdje možete, na primjer, promijeniti prebivalište, boravište ili zatražiti izdavanje nove osobne iskaznice, vozačke ili putovnice. E-Dnevnik u okviru osnovnih i srednjih škola također je mnogo u uporabi te tako roditelji mogu pratiti stanje svoga djeteta u školi – kazao nam je Malenica.

Cilj je dosegnuti brojku od milijun do milijun i pol korisnika e-Usluga, a kakvo je stanje u Šibensko-kninskoj županiji upitali smo župana Gorana Pauka.

– Cilj je podići brojku građana koji će koristiti digitalne usluge, a naša županija je na donjoj granici što znači da imamo još prostora za podignuti se na veći nivo što iziskuje jedno kolektivno dizanje svijesti u digitalnom smislu. Tako ljudi imaju prigodu dobiti objašnjenja na najplastičniji mogući način ulaskom u autobus i pribaviti sve potrebno kako postali e-građani, što sam i ja učinio danas. Trenutno građani najviše koriste bankarske usluge, ali kako sam rekao mogućnosti su puno veće i nadam se da će brojka od 12 tisuća e-građana u županiji barem biti udvostručena – istaknuo je župan.

Inače, uz pomoć edukatora i sami smo postali e-Građani te smo i dobili objašnjenje postupka kako uopće pristupit sustavu.

– E-Građanin možete postati tako da imate elektronsko osobnu iskaznicu prilikom čijeg izdavanja dobijete identifikacijske kodove. Otvorite portal eOI te unesete OIB i kodove koje ste dobili od policije pa promijenite u neke koje znate samo vi, a kodovi vam služe da bi uopće mogli pristupiti portalu ili u slučaju gubitka osobne možete poništiti certifikate. Nakon toga s eOI portala skinete softverski paket odnosno ID klijent, a on služi da čitač, koji ste dobili prilikom aktivacije kodove, može biti povezan s vašim računalom. Kad instalirate softverski paket stavite vašu osobnu u čitač i možete početi koristiti e-Usluge. Kada govorimo o kodovima odnosno identifikacijskim pinovima postoje dva i jedan puk. Dva su pina zbog toga što svaka osobna ima dva certifikata, jedan identifikacijski i drugi potpisni jer stavljate vlastiti digitalni potpis na određeni dokument – kazao nam je edukator.

U prijevodu to znači, da, kad ulazite u sustav e-Građani morate unijeti identifikacijski pin, a kad želite, primjerice, provjeriti obračun poreza za prošlu godinu od vas biti zatražen digitalni potpis.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.