Održivi razvoj od rujna u školskim klupama

Projekt Argonauta rezultirat će pilot programom ‘Plava Eko-patrola’ u sedam škola

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Projekt ‘Plava Eko-patrola’ Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta, predstavljen je danas javnosti u Šibeniku. Uz Argonauta, nositelja projekta, partneri su Općina Murter-Kornati, Osnovna škola ‘Murterski škoji’ i LAG More 249. Kroz 22 mjeseca, koliko će trajati projekt vrijedan ukupno 1.280.000 kuna, osigurat će se sustavna izvannastavna edukacija o održivom razvoju za učenike viših razreda osnovnih škola na otočnom i priobalnom dijelu Šibensko-kninske županije.

– U projekt je uključeno sedam škola u Murteru, Tisnom, Pirovcu, Vodicama, Brodarici, Primoštenu i Rogoznici. Ideja dolazi od izvanškolske aktivnosti ‘Murterska eko-patrola’ koja se organizira od već četiri godine i svake godine okuplja dvadesetak učenika iz Murtera i Tisnog. Sufinanciranjem projekta na poziv Ureda za udruge Vlade RH dobili smo mogućnost proširenja. U konačnici ćemo izraditi edukacijski program ‘Plava Eko-patrola’ koji će obuhvaćati najmanje osam tematskih jedinica iz održivog razvoja i u sljedećoj školskoj godini bit će implementiran kao pilot program u svih sedam škola koje su uključene u projekt – kazala je Ivana Marin voditeljica projekta iz Udruge Argonauta.

Tijekom provedbe projekta i 20 nastavnika, predstavnika lokalne samouprave i civilnog društva bit će educirani o održivom razvoju i neformalnim metodama obrazovanja.

– Kroz projekt će biti obnovljen i opremljen Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije, čime će se dobiti prikladan prostor za dugoročnu sustavnu provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj. Obnovljeni prostor služit će i za suradnju udruga, ustanova i drugih lokalnih dionika za sustavan rad u promicanju održivog razvoja – dodala je Marin.

Sadržaj edukacijskog programa bit će osmišljen do početka školske godine i sastojat će se od 56 različitih radionica i provodit će se kroz osam mjeseci u sljedećoj školskoj godini.

– Po osam modula, odnosno radionica, održat će se u svakoj od sedam osnovnih škola. Osim dijela u kojem će učenici učiti o održivom razvoju planirane su i izvannastavne aktivnosti poput različitih volonterskih akcija. Između ostaloga bit će tu čišćenja priobalja i podmorja, učenja načina na koji se održavaju suhozidi do akcija pošumljavanja biljkama s našeg područja. Svaka od škola dobit će po jedan fotoaparat kako bi djeca mogla bilježiti svaki dio programa – pojasnila je Maja Barešić, koordinatorica projekta iz LAG-a More 249, naglasivši kako će iz svake od sedam škola u projektu sudjelovati po dvadesetero djece.

Općina Murter-Kornati daje punu podršku projektu jer i sama ima puno slobodnog prostora u kojem je potrebno voditi brigu o održivom razvoju.

– Nema boljeg načina za provedbu održivog razvoja od edukacije mladih i djece kojima se treba usaditi svijest o tim vrijednostima. Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja je u sklopu programa Udruge Argonauta djelovao od 2009. godine i bio je smješten u Sokolani u Murteru, a kako je u taj prostor Općina uselila zavičajnu zbirku Marka Mudronje, nije bilo drugog prostora za ove aktivnosti Argonauta. Općina je sada ustupila jedan svoj slobodan prostor iznad ambulante – kazao je Luka Ježina, voditelj općinskog Odjela za financije, razvoj i gospodarstvo.

U Osnovnoj školi ‘Murterski škoji’ djeca se sama javljaju za projekte u suradnji s Udrugom Argonauta i po riječima ravnatelja škole Eda Jurage, pokazuju bolji uspijeh u prirodi i biologiji.

– Naša škola nekoliko godina vrlo uspješno surađuje s Udrugom Argonauta, a u Eko-patrolu svake godine uključuje se dvadesetak djece i to spontano bez da ih itko na to tjera. To jest i cilj neformalnog obrazovanja koje je daleko uspješnije od onog formalnog pod imperativom da se mora. Suradnja se pokazala kao pun pogodak i mi ćemo sudjelovati u edukacijskom programu, održavati web stranice ‘Plave Eko-patrole’ i sudjelovati u evaluaciji priručnika – rekao je Juraga.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.