Od 1. studenog palite svjetla na vozilima i po danu

Pripremite se za zimske uvjete na cestama, provjerite zimsku opremu i ne riskirajte kazne

Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Hrvatskoj će od 15. studenoga uslijediti ‘zimski uvjeti na cestama’ pa uzimajući u obzir uzroke najtežih prometnih nesreća, iz Policijske uprave šibensko-kninske upozoravaju sve sudionike u prometu, a posebno vozače da se pridržavaju prometnih propisa.

Na području Šibensko-kninske županije zimski uvjeti na cestama najčešće nastupaju na državnoj cesti D-1, odnosno na cestovnom pravcu Knin-Gračac koji je uvršten u Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, pa stoga prije kretanja na put tim pravcem provjerite svoju zimsku opremu te stanje i prohodnost ceste, kao i ostalih cesta na području drugih županija kojima se namjeravate kretati.

S ciljem podizanje razine sigurnosti prometa, iz Policije savjetuju vozače:

– na  put uvijek krećite odmorni, izbjegavajte  polazak na duže putovanje neposredno nakon završetka radnog vremena,

– na auto-karti se upoznajte s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima,

– prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama

– opremite vozilo zimskim gumama, koristeći zimske gume na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim,

– ukoliko kao zimsku opremu namjeravate koristiti ljetne gume s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, gume moraju imati najmanju dubinu profila od 4 mm,

– ako krećete na duži put, gorivom potpuno napunite rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopunite rezervoar,

– brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti,

– pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg vozila i vozila koje se kreće ispred vas,

– izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača, pretjecanja i zaustavljanja vozila uz rub ceste.

Također, od ponedjeljka, 1. studenog, do 31. ožujka 2022. godine obvezno je korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima. Vozači mopeda i motocikla dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja ovih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna. Osim toga i vozači bicikla od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) i u slučaju smanjenja vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja zakonskih odredbi vozač bicikla će se kazniti novčanom kaznom od 500 kuna.

– U cilju sigurnosti u prometu apeliramo na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu i tako doprinijeli, kako svojoj sigurnosti, tako i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu – poručili su iz Policije.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.