Manji i porez na potrošnju

Predstavljene mjere pomoći za obrtnike i ugostitelje: Najam štekata besplatan do 30. lipnja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Korona-kriza toliko je pogodila ugostitelje i cijeli turistički sektor, nadasve obrtnike i male poduzetnike, da će se dugo i teško oporaviti i jednom kada pandemija prođe. Do tada, županijska Obrtička komora uspjela je s Gradom Šibenikom postići dogovor oko smanjena nekih troškova poslovanja obrtnika u Šibeniku, a Smolić je te mjere, o kojima s aktualnom gradskom upravom pregovara još od listopada, odlučio predstaviti na konferenciji na novinare uoči skorašnje sjednice šibenskog Gradskog vijeća koje ih mora prihvatiti, rečeno je na konferenciji za medije koju je održao predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić.

-To je zdravstvena kriza prije svega, ali i gospodarska jer se reflektira na samo poslovanje gospodarskih subjekata. S Gradom Šibenikom jučer je konačno definirano: javne površine, to jest štekati od 1. siječnja do 30. lipnja će biti gratis, a cijelu sljedeću godinu ugostitelji će plaćati porez na potrošnju od 1,5 umjesto dosadašnjih tri posto. Riječ je o porezu koji plaćaju samo ugostitelji, a izravno ide u gradsku blagajnu – kazao je Smolić.

Obrtnička komora predlagala je da Gradski parking svima koji u gradsku jezgru dođu iza 16 sati prva dva sata parkinga ne naplaćuje. Smolić smatra kako bi takva mjera privukla ljude u, zimi opustjeli, centar grada od čega bi i svi obrtnici koji tu rade posljedično mogli imati koristi. No, za sada dogovora o tomu nema, te se traže novi modeli pomoći u revitalizaciji gradske jezgre.

– Dok smo zatvoreni, fiksne troškove će snositi Vlada. Kompenzirat će nam obveze u postotcima u kojima budemo oštećeni. Oni koji budu u padu prometa od preko 90 posto, bit će im plaćeni fiksni troškovi u cijelom iznosu, a onima s padom prometa od 60 do 90 posto u tom postotku. Dakle, plaćeni će biti fiksni troškovi najma, koncesijske naknade, trošak obavezne pričuve, mjesečni trošak električne energije, vode, komunalne naknade, smećarine, dnevnih i tjednih novina tko ih ima. Tu je i trošak spomeničke rente, televizijska pristojba, radio pristojba te mjesečni trošak interneta i fiksne telefonije. Također i troškovi knjigovodstvenih servisa. Sve će nam to refundirati država, a nadam se da će sve biti isplaćeno u veljači dogodine. Sve se to već sad može prijaviti i poreznoj upravi, barem oni koji mogu dokazati pad prometa veći od 60 posto. Ne moraju čekati veljaču – istaknuo je Smolić.

Naglasio je i da su jedne i druge mjere podložne usklađivanju, ali i novim potezima ako se situacija s pandemijom oduži ili pogorša.

Joso Smolić je izdržao da bi sve ove mjere ugostiteljima mogle smanjiti mjesečne troškove od 15 do 25.000 kuna.


Pratite nas i na društvenim mrežama: