Predstavljena izrada programa između javnog i civilnog sektora u sklopu projekta KULTajmo

Projekt KULTajmo u Šibeniku ima za cilj uspostavu modela sudioničkog upravljanja u kulturi između Muzeja grada Šibenika i civilnog sektora u Šibenskog kninskoj-županiji, a danas je predstavljena izrada programa suradnje javnog i civilnog sektora u sklopu konferencije za medije u atriju Muzeja. Projekt bi trebao biti gotov do kraja siječnja iduće godine, a njegova vrijednost je oko 800 tisuća kuna.

– Muzej ove godine zapravo želi identificirati s kojim udrugama će raditi to jest koje udruge već imaju nekakav projekt na kojima one žele raditi, a da im partner bude Muzej koji može dati prostor, vrijeme ili stručnost kustosa i da tu njihovu potencijalnu ideju dovedu do razine projekta. Kad se to ostvari onda će tražiti kanale financiranja za civilni sektor – kazala je Mirna Vulin, voditeljica projekta.

Ranko Milić iz splitske udruge CEDRA, koji će ujedno biti i izvođač projekta, pojasnio je što zapravo znači povezivanje javnog i civilnog sektora te što to znači za društvo.

– Suradnja između javnog i civilnog sektora je nešto što je budućnost razvoja suvremenih društava i taj projekt je na tragu da ljudi prepoznaju kako s javnim sektorom mogu obogatiti kulturni život i podignuti kvalitetu života u urbanim sredinama. Osim kulture uvjeren sam da će javiti i razne druge organizacije kao što udruge koje se bave socijalnim pitanjima, a dobrodošle i sportske udruge, obrazovne i tako dalje. Dakle svi koji mogu pridonijeti većoj kvaliteti života na području Šibenika i županije. U prvoj fazi izrade programa je mapiranje odnosno da se utvrdi kakve su potrebe, interesi i mogućnosti kako Muzeja tako i civilnog sektora. Oformit ćemo radnu skupinu svih predstavnika kroz koju ćemo definirati viziju i misiju i pokušati pronaći idealnu sliku jedne kvalitetne zajedničke priče te pokušati stvoriti vlastiti model funkcioniranja. Rokovi su nam dinamični. Sad kroz mjesec lipanj imamo okupljanje radne skupine , a do srpnja ćemo završiti prijedlog programa – zaključio je Milić.

Ravnatelj Muzeja, Željko Krnčević iznio je konkretne primjere suradnje s Udrugom slijepih i slabovidnih osoba šibensko-kninske županije i najavio izradu taktilnih ploča na arheološkim lokalitetima, poput Danila i Bribirske glavice.

– Intencija muzeja je povezati se s udrugama, a inače već niz godina surađujemo s udrugom slijepih i slabovidnih osoba šibensko-kninske županije, s Centrom za odgoj i obrazovanje Šubićevac u nastojanju da i taj dio građanstva uključimo u akcije muzeja. Primjerice, imali smo izložbu za slijepe i slabovidne osobe pa ćemo u tom smislu suradnju nastaviti i dalje, a napravit ćemo za njih jedan vodič sa stalnim postavom – istaknuo je Krnčević.

Vulin je još dodala kako će biti organizirane radionice za djecu s poteškoćama u razvoju, kao i izrada web stranice za suradnju udruga i najavila postavljanje induktivne petlje na katovima Muzeja za gluhe i nagluhe osobe kako bi čule što se oko njih događa.

Inače, projekt je financiran u okviru operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ i za cilj ima razvoj participativnog modela između Muzeja grada Šibenika i civilnog sektora na području županije za period do 2025. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.