Više

  Ruža Hrvatska i Funcuti spremaju bakljadu

  Predstavljen program 31. Spomendana Rujanskog rata i prve proslave Dana branitelja naše županije

   

  Predstavnici braniteljskih udruga te gradova i općina koje sudjeluju u programu obilježavanja 31. obljetnice i Spomendana Rujanskog rata, zajedno sa zamjenicom župana Iris Ukić Kotarac, predstavili su danas službeni program koji je već počeo 11. rujna odavanjem počasti poginulim braniteljima u skradinskom zaleđu.

  Prvi put ove godine, 22. rujna, bit će obilježen i Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije, koji je nedavno jednoglasno izglasan na Skupštini Šibensko-kninske županije.

  – Županija je već tradicionalno koordinator programa i ona uzima prijedloge gradova Šibenika, Vodica, Drniša i Skradina, općina Unešić i Rogoznice, kao i svih braniteljskih udruga. Sve što su nam predložili mi smo i prihvatili te tako formirali ovaj program koji već traje. Jedina novost ove godine je i prva proslava Dana hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije u okviru središnje svečanosti 22. rujna. Taj dan smo izabrali u koordinaciji s braniteljskim udrugama – kazala je Iris Ukić Kotarac.

  Program obilježavanja rujanskog ratnog podviga nastavlja se u petak, 16. rujna u 9 sati Javnom tribinom o temi ‘Spomen područje vojne povijesti ‘Ruža Hrvatska Žirje’ – jučer, danas, sutra, u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’.

  – Predstavljamo i nešto novo što je u međuvremenu formirano, a vrlo je bitno za promoviranje 113. brigade HV-a i našeg zajedništva. To je Zbor braniteljskih udruga u klasteru pod nazivom TG 113. Spomen područje na Žirju bit će samo djelić mozaika vezano za prezentacijski centar 113. brigade. Želimo napraviti nešto što je ostalo pomalo zaboravljeno ili se nije moglo napraviti, a svi drugi gradovi to već imaju pa i tamo gdje su bile neke puno manje ili pričuvne postrojbe – kazao je Željko Šižgorić, predsjednik Udruge ‘Ruža Hrvatska Žirje’ te najavio, u suradnji sa Šibenskim Funcutima bakljadu na tri bitne lokacije iz Rujanskog rata – na poziciji Južne topničke bitnice Žirje, brdu Smričnjak i Šibenskom mostu.

  Bakljada će početi u petak, 16. rujna u 19 sati i 13 minuta, odnosno u vrijeme kada se 1991. godine prvi put oglasila Južna topnička bitnica sa otoka Žirja. Šižgorić je nagovijestio kako pripremaju i još neka iznenađenja koja će biti prvi put prezentirana 22. rujna na mimohodu od spomenika na Baldekinu i na večernjoj proslavi na trgu Pavla Šubića I.

  U Vodicama se tradicionalno organizira manifestacija ‘Srcem protiv čelika’ u okviru koje će u petak 16. rujna sa startom u 16 sati biti održana rekreativna kružna biciklistička vožnja. Uslijedit će potom mimohod hrvatskih branitelja i komemoracija i polaganje vijenaca na Trgu hrvatskih mučenika, u 20 sati bit će prikazan film Šime Strikomana ‘Vodice, Šibenik 91/92’, a potom će biti održan i kulturno-zabavni program uz sudjelovanje Ansambla Bonaca.

  – U subotu, 17. rujna okupit ćemo se u 9 sati na Šibenskom mostu gdje će biti položeni vijenci kod kapelice u spomen na 31. godišnjicu pogibije Marinka Karduma, a u 10.30 polaganje vijenaca u Mandalini poginulim pripadnicima SJP ‘Jastrebovi’, prve ratne postrojbe u Dalmaciji i druge u Hrvatskoj, nakon Lučkoga – najavio je Ivo Plenča, predsjednik Udruge specijalne policije ‘Jastrebovi Šibenik’.

  Istog dana bit će položeni vijenci u Rogoznici u 16 sati na Spomen križ na groblju, a u 17 sati u Zečevu počinje obilazak položaja i prigodni zabavni program.

  Na nogometnom igralištu u Zablaću u 17.30 sati prijateljsku utakmicu će odigrati HNK Veterani 113. i HNK Veterani policije. U sportskoj dvorani Osnovne škole Meterize održavat će se u subotu Međunarodni turnir košarke u kolicima ‘Oba su pala’.

  U utorak, 20. rujna u 17 sati vijenac će biti položen na groblju u Unešiću, a sat kasnije i u Pakovu Selu uz misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje u crkvi svetog Frane.

  U katedrali svetog Jakova u Šibeniku, u 19 sati šibenski biskup Tomislav Rogić služit će misu zadušnicu za sve poginule hrvatske branitelje i biskupa Srećka Badurinu.

  Gimnazijalci u srijedu, 21. rujna u šibenskoj knjižnici organiziraju u 18.30 sati tribinu ‘Rujanski rat 1991.’

  Središnja svečanost u Šibeniku počinje u četvrtak, 22. rujna polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj i nastavlja se na Baldekinu u 18 sati komemoracijom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. U 18 sati uslijedit će mimohod branitelja ulicama Šibenika prema rivi, a kulturno-zabavni program na Trgu Pavla Šubića počinje u 18.30, uz morske delicije koje su donirali šibenski školjkari, a pripremaju ih šibenski obrtnici. Vinari naše županije pozvani su da doniraju piće za večernji program prve proslave Dana hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Šibenčanke poražene na Gripama, L. Milković malo falilo...

  Košarkašice Šibenika poražene su na otvaranju novog domaćeg prvenstva. Bolja je bila Košarkaška akademija Žana Lelas, jedan od favorita prvenstva slavio je na Gripama...

  Ove će horoskopske znakove pratiti sreća u listopadu

  Pred nama je listopad, zanimljiv mjesec u kojem nam neće nedostajati povoljnih prilika na osjećajnom, poslovnom i financijskom planu. Prema astrologiji, najsretnija će biti...

  FOTO Obilježen Dan Doma za starije i nemoćne...

  Prvi dan listopada obilježava se kao Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine dan ranije u Domu za starije i nemoćne Knin održan je prigodni...

  NAJNOVIJE

  Šibenčanke poražene na Gripama, L. Milković malo falilo do double-doublea, Johnson najefikasnija

  Košarkašice Šibenika poražene su na otvaranju novog domaćeg prvenstva. Bolja je bila Košarkaška akademija Žana Lelas, jedan od favorita prvenstva slavio je na Gripama...

  Ove će horoskopske znakove pratiti sreća u listopadu

  Pred nama je listopad, zanimljiv mjesec u kojem nam neće nedostajati povoljnih prilika na osjećajnom, poslovnom i financijskom planu. Prema astrologiji, najsretnija će biti...

  FOTO Obilježen Dan Doma za starije i nemoćne Knin

  Prvi dan listopada obilježava se kao Međunarodni dan starijih osoba. Ove godine dan ranije u Domu za starije i nemoćne Knin održan je prigodni...