'Trudimo se da sve što je registrirano bude i sistematizirano'

Predstavljen KonceSea, softver koji će sadržavati korisne podatke o pomorskom dobru

Šibensko-kninska županija je, u suradnji s Geodetskim zavodom iz Rijeke, predstavila GIS softver za pomorsko dobro i koncesije Šibensko-kninske županije, KonceSEA. To je softver koji svim nadležnim tijelima omogućava uvid i korištenje podataka o pomorskom dobru i koncesijama.

– Kao Županija se inače bavimo pomorskim dobrom, kao jednim općim dobrom od javnog interesa gdje država Hrvatska stavlja jednu posebnu vrstu zaštite. Ovlašteni smo voditi određene djelatnosti vezane uz pomorsko dobro, te smo upravo zato ušli u projekt KonceSea – europski projekt koji smo zajedno sa Geodetskim zavodom razvili softver pomorskog dobra kao jedan izvor informacija koji će nam kazati što se točno radi na pomorskom dobru. To je alat kojim se koristi naš Odjel za pomorstvo i otočni razvoj, a htjeli smo ga otvoriti i ostalim akterima u cijeloj toj priči te smo ušli i u web- rekao je župan Goran Pauk.

Naglasio je kako očekuju interes gradova i općina koje su vezane za more, jer je sustav prvenstveno prema njima okrenut, a oni bi ga mogli nadograđivati sa nekim bitnim elementima koji za puno ljudi život znači, primjerice koncesijska odobrenja gdje se sustav može kontinuirano nadograđivati,

 

Kako je kazao Damir Delač, direktor Geodetskog zavoda Rijeka, stranica je prvenstveno napravljena za jedinice lokalne samouprave.

– Glavni posao je upravljanje prostorom, a ovo je jedan od registara koji se odnosi na pomorsko dobro za koju možemo reći da je katastarska čestica koja nažalost nije svuda definirana. Kako bi mogli upravljati prostorom, moramo imati registar, mora se znati gdje je taj prostor. Ono što je na terenu, mora biti identično u katastru i zemljišnoj knjizi. Smatramo da je ta ‘parcela’ jedna od najvažnijih katastarskih čestica u Hrvatskoj, te je čudno kako nije definirana svugdje. Mi se trudimo da ovo što je registrirano bude sistematizirano, uvedeno u neki sustav i bude na korist županije, jedinicama lokalne samouprave, kao i koncesionarima, ali i građanima koji će moći vidjeti dio podataka – rekao je.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.